Zubni implanti: Procedura, trajanje i zablude

Zubni implanti: Procedura, trajanje i zablude

Zubni implanti su idelano rešenje za nadoknadu izgubljenog zuba ili više njih. Zubni implant je zapravo šraf koji zamenjuje koren zuba i on se konkretno prilikom osmeha i golim okom ne vidi. Na zubni implant nadograđuje se krunica, vidnjivi deo zuba.

Zubni implant se ugrađuje u viličnu kost i može biti nosač mosta ukoliko nemamo adekvatnu prirodnu zamenu za njega. Zubni implanti su bolji nosači mostova ukoliko:
-su prirodni zubi jaki i zdravi i ne bi bilo u redu brusiti ih
-su prirodni zubi slabi pa ne bi mogli da izdrže nosivost mostova

Implanti za zube mogu rešiti problem i sa potpunom bezubošću. Procedura je jako jednostavna, te ugradnjom nekoliko, raspoređenih po vilici, zubnih implanata, formiramo nosioce mostova koji bi rešili problem.

Uspešnost procedure ugradnje zubnih implanata je preko 96 procenata i sama ugradnja danas predstavlja rutinsku intervenciju.

Trajanje zubnih implantata
Trajanje zubnih implanata danas nije ograničeno. Uz kvalitetne materijale, stručnost i pravu metodologiju, zubni implanti mogu trajati i preko 10 godina. Preduslov da zubni implant traje doživotno je svakodnevno pravilno održavanje higijene usne duplje i samih implanata.
Pored svakodnevnog održavanja higijene, neophodno je dva puta godišnje (nekada i češće) posetiti stomatologa za profesionalno čišćenje i uklanjanje naslaga. Na taj način produžićete vek trajanja svojim implantima i održavati ih svakodnevno lepim, čistim i privlačnim za oko.
 
Procedura ugradnje zubnih implantata
Konkretno, ugradnja zubnih implanata traje od pola sata do nekoliko sati u zavisnosti od broja šrafova. Naravno, pre ugradnje neophodno je uraditi ortopanski snimak kako bi se utvrdio položaj kosti i sunusa ukoliko je ugradnja u gornjoj vilici u pitanju. Nakon ugradnje zubog implanta, stavlja se privremena krunice, a potom se izrađuje trajna. Važno je napomenuti da pacijent sam bira igled svojih zuba, nijansu, veličinu, oblik pa se stomatolog rukovodi time u procesu izrade zubne krunice.

U zavisnosti od broja zuba, čitav proces ugradnje varira od nekoliko dana do tri meseca (ukoliko je reč o ugradnji implanata u celoj vilici). U svakom slučaj, odmah nakon ugradnje šrafa dobijate privremenu krunicu tako da se odmah možete vratiti svakodnevnim akrivnostima. Ugradnja zubnog implanta neće previše ometati vaš svakodnevni raspored i planove.

Na zubni implant se mogu ugraditi bezmetalne ili metalo-keramičke krunice, gde je jedina razlika u estetici i materijalu od koga su napravljene. Uzmite u obir da se na obodu metalo-keramičke krunice obično nalazi metalna linija, koja sa vremenom, prilikom povlačenja desni postaje vidljiva. Takođe, desni u dodiru sa metalom, posle određenog vremena kreću da tamne pa se ova vrsta krunice ne preporučuje za prednje zube.

Zablude o zubnim implantima i krunicama
Tokom dugogodišnjeg rada sa pacijentima, primetili smo da pored toga što su ljudi oskudno informisani, imaju neka netačna uverenja. Ovo su samo neke od zabluda. Pokušaćemo da vam ih razjasnimo. Ukoliko vi imate još neke nedoumice slobodno nam pišite.

Zubni implanti se ugrađuju samo u donju vilicu
Ovaj mit verovatno potiče od činjenice da je u gornjoj vilici ugradnjom zubnog implanta moguće povrediti sinus. Korišćenjem ortopan i drugih snimaka i adekvatnom tehnologijom, stomatolozi danas ugrađuju zubne implante podjednako uspešno i u donju i u gornju vilicu.

Krunice su bolje od navlaka
Krunice nisu bolje od navlaka niti su navlake bolje od krunica. Nadogradnju na zubni implant ne delimo na krunice i navlake. Navlake su narodski izraz za krunice. A navlake/krunice se dele na metalo-keramičke i bezmetalne keramičke krunice.

Usled paradontopatije ne mogu ugraditi implant
Upravo je paradontopatija najčešći razlog gubitka zuba, a dentalni implant najčešće rešenje nadoknade izgubljenog zuba. Uz pomoć pravilnog tretiranja i stomatoloških intervencija, ugradnja zubnog implanta ne bi trebalo da bude problem.

Neke od najpoznatijih stomatoloških ordinacija prilikom ugradnje zubnog implanta daju garanciju da 10, 15 ili 20 godina, što dodatno daje sigurnost i povećava šansu ka uspešnošću intervencije. Na vama je da ih adekvatno održavate i da se pridržavate svih saveta i upustava koje vam je stomatolog dao. To je jedina i dobitna kombinacija koja garantuje uspešnost i dugotrajnost zubnog implanta.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar