Vežbanje tokom zimskih dana

Za vreme zimskog perioda ne bi trebalo svoje telo da lišavate fizičke aktivnosti. Potrebno je samo da naučite kako tokom hladnog vremena da budete fizički aktivni, a da ne narušite svoje zdravlje.

Kada ste prehlađeni, ukoliko nemate temperaturu ili neki težak simptom bolesti, bezbedno je da vežbate ukoliko vam to subjektivni osećaj dozvoljava. Šta više, tokom zimskog perioda, osećate se snažnije i moguće je da izdržite veće napore nego tokom leta. Velike vrućine vas čine iscrpljenim zbog potrebe za rashlađivanjem preko znojenja, a samim tim i gubitkom tečnosti iz organizma. Na hladnom vremenu, fizička aktivnost pomaže da vam se telo ugreje. Mrak, hladnoća, tmurno nebo ili led mogu da vas rastuže  oduzmu vam entuzijazam, ali fizička aktivnost, zbog lučenja endorfina, pomaže poboljšanju raspoloženja i opšteg stanja organizma.

Možete da vežbate kod kuće, ali i napolju. Kod kuće možete da radite vežbe za celo telo, vežbe snage, fleksibilnosti ili neki kardio trening (u šta može da spada ples, statički bicikl i slično).

No, ne morate da se ograničavate samo na kuću. Ima toliko toga što možete da radite van kuće – da idete na klizanje, skijanje ili jednostavno u šetnju po snegu po hladnom vremenu. Sve što je potrebno je da se adekvatno i slojevito obučete, da obuća bude neravna, dovoljno široka i da obezbeđuje dobro skočni zglob kako biste se zaštitili od uganuća, okliznuća, itd.

Nemojte da izbegavate da izlazite napolje jer je hladno već se trudite da se toj hladnoći prilagodite. Vazduh, šetnja i dnevna svetlost su neophodni za funkcionisanje organizma. Ipak, ono što treba da znate jeste da ukoliko se odlučite za džogiranje ili brzu šetnju po hladnom vremenu, poželjno je da se zagrejete pre toga kod kuće, nekim laganim petominutnim trčanjem u mestu jer je telu mnogo teže da se zagreje po hladnom vremenu.

Dok džogirate ili brzo šetate, znajte svoju meru, nemojte da zadajete sebi previsoke ciljeve jer treba da održite kontinuitet, tj. da ne pravite prevelike pauze u kojima dolazi do rashlađivanja tela. Kao što je bitna odeća i obuća, bitno je da odaberete dobar teren po kome ćete da džogirate ili šetate, da nije klizav, da je očišćen od snega i da nije suviše udaljen od kuće. Ono čega treba da se čuvate takođe su hipotermija i promrzline. Zato je, uz toplu odeću, važno zagrevanje pre nego što izađete napolje. Ukoliko osećate drhtanje, hladnoću, nesvesticu, trnjenje i bockanje po rukama, nogama ili licu, to je znak da dolazi do rashlađivanja ili promrzavanja. To vas upozorava da ili treba da povećate fizičku aktivnost ili da sa njom prestanete i uđete u zatvoren prostor (u zavisnosti koliko su ovi simptomi ozbiljni).

Kao i za svaki trening, i ovde se pored zagrevanja na početku, preporučuje i hlađenje na kraju – desetominutna fizička aktivnost slabijeg tempa kako bi se organizmu dalo vremena da se oporavi i postepeno vrati na stanje mirovanja, upostavljajući opet ravnotežu.

Ostanite kod kuće ukoliko je napolju suviše hladno, vetrovito, kišovito, klizavo ili mračno jer ipak spoj ovih faktora nosi veliki rizik od povrede.

Međutim, to ne znači da pravljenje sneška, sankanje, grudvanje i ostale igre u snegu važe samo za decu. Ove aktivnosti mogu da budu deo vašeg zimskog treninga.

Za kraj, savetujem da se ne gađate grudvom pravo u glavu i da ukoliko padnete na klizanju, nikada ne stavljate ruke na led jer okolo vreba opasnost da ih nečija tuđa klizaljka iseče.

Autor: Mirjana Pavlović

Izvor: PRVI PRVI NA SKALI

MOTIVACIONI VIDEO O TRČANJU TOKOM ZIME

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar