Sve prednosti kokosovog ulja za negu i lepotu

Sve prednosti kokosovog ulja za negu i lepotu

O svim kvaliteteima koje kokosovo ulje poseduje, izlišno je govoriti. Njegova upotreba postala je toliko široka, da se više i ne koristi toliko u prehrani, kao namirnica, već sve više za negu kose, kože i noktiju.

Jedno od najviše korišćenih ulja u ishrani i kozmetologiji jeste upravo kokosovo ulje. Posebno se ovaj podatak odnosi na nerafinisano, hladno ceđeno kokosovo ulje, ulje bez štetnih, trans masti, koje je idealno kako za pečenje, tako i za prženje, ali i kao dodatak brojnim hladnim jelima. Veoma brzo se pretvara u energiju i sprečava taloženje holesterola i masti na krvnim sudovima.

Kokosovo ulje idealno je i za funkciju mnogih organa, čiji rad i potpomaže, a to su jetra, štitna žlezda i srčani mišić pre svega. Deluje izuzetno antibakterijski i antivirusno i pruža organizmu adekvatnu imunološku potporu. Poznato je i kao jedan od najsnažnijih antioksidanasa koji uklanja štetne, slobodne radikale iz organizma i na taj način učestvuje u sprečavanju nastanka brojnih potencijalnih malignih bolesti. Takođe, koriste ga čak i bodibilderi u svojoj ishrani za definiciju i nabacivanje lepše mišićne mase. Sve to mu omogućava velika količina zdravih masnih kiselina, kao i vitamini, na prvom mestu K, A i E.

Sa druge strane, kao što smo već i pomenuli, ovo ulje idealno je i za upotrebu u frizerskim salonima, zatim za masaže, za negu ispucale, oštećene kože, kose i noktiju, kojima fali vitaminska potpora.

Pre svega odlično je za kosu, tj za negu vlasi, ali i temena, kao i protiv suvih i ispucalih krajeva. Takođe, kokosovo ulje svojim antimikrobnim dejstvom idealno deluje protiv peruti, a dame koje žele dužu kosu mogu ga nanositi na teme nekoliko nedelja i veoma brzo uočiće rezultate.

Bilo da se unosi per os ili se utrljava u kožu, kokosovo ulje deluje kao prirodni antioksidans za vaš organizam, te tako smanjuje stvaranje bora i starenje kože. Kožu čini mekšom, baršunastijom i glatkom, hidrira je i oporavlja. Takođe, smatra se da može pomoći i u rešavanju kakvih upalnih procesa ili pak kod pojave iritacija na njoj.

Kokosovo ulje možete koristiti samo ili u kombinaciji sa brojnim drugim namirnicama. Ova konstatacija se odnosi što na ulje koje se uzima putem hrane, što na ulje koje koristite za spoljnu upotrebu. Tako, na primer, od kokosovog ulja, pomorandže i šećera možete napraviti idealan piling za telo, dok kombinovanjem kokosovog i čičkovog ulja dobijate kvalitetno pakovanje za kosu.

Kako je idealno i za lice, od kokosovog ulja i AD kapi može se spraviti i sredstvo za skidanje šminke, dok za izrazito suvu kožu ruku, za ispucale nokte i zanoktice, samo nanestite kokosovo ulje, stavite rukavice i prenoćite. Ujutru ćete se iznenaditi postignutim rezultatima.

Pored toga postoje i mnogi drugi recepti sa kokosovim uljem kao glavnim sastojkom. Tu su brojne maske za lice, kosu i telo, kreme, losioni za brijanje i razna druga prirodna „pomagala“ koja rade u korist lepote i zdravlja.

Što se tiče upotrebe ulja u ishrani, smatra se da najzdraviji ljudi na svetu konzumiraju makar jednu kašiku kokosovog ulja na dan. Stoga bi bilo i te kako poželjno da odmah nabavite za sebe jednu bočicu i da i vi počnete sa svakodnevnom upotrebom istog.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar