Razlozi zašto treba da slušate muziku dok vežbate

Razlozi zašto treba da slušate muziku dok vežbate

Bilo da slušate muziku dok trčite zato što je to jedino vreme u toku dana kada možete da uživate u pesmama po sopstvenom izboru, ili zato što hoćete da se izolujete od svih zvukova koji vas okružuju, jedno je sigurno. Slušanje muzike poboljšava vaše iskustvo za vreme vežbanja. Da bi sve prednosti slušanja muzike tokom trčanja došle do punog izražaja dovoljno je da se snabdete dobrom muzikom i kvalitetnim slušalicama, ali i da obratite pažnju na bezbednost!

Bezbedno slušanje muzike za vreme trčanja
Veoma je važno da dok trčite na otvorenom u svakom trenutku budete svesni vašeg okruženja. Pokušajte da trčite tako što ćete smanjiti ton u vašim slušalicama kada prolazite bučnim i prometnim zonama ili izvadite jednu slušalicu iz uha tako da uvek možete čuti šta se dešava oko vas. Svrha ovoga je da budete bezbedni tokom treninga.

Bez obzira da li džogirate kroz saobraćajnu gužvu ili prolazite pored nekog drugog mesta gde postoje opasnosti iz okruženja, uvek morate da osluškujete šta se dešava oko vas. Proizvođači slušalica su itekako svesni ove činjenice, zbog čega su počeli da proizvode posebne vrste slušalica za takve i slične namene. Reč je o bluetooth (bežičnim) slušalicama, koje su izuzetno praktične i lake za korišćenje, a jedna od varijatni su i slušalice za sportske aktivnost. Dolaze od raznih proizvođača i različitog kvaliteta, a upravo to su i glavni faktori na osnovu kojih se utvrđuje cenovnik bluetooth slušalica.

Prednosti slušanja muzike tokom treninga
Koliko god da trčanje bez slušalica u ušima može uticati na naša opažanja, ne možemo zanemariti naučne studije o efektima muzike tokom vežbanja. Brojne studije su pokazale da muzika povećava koncentraciju, smanjuje napor i daje stalne podsticaje. Naučnici tvrde da je uz muziku lakše i prijatnije trenirati. Svi koji vežbaju znaju da određene pesme podižu motivaciju za trening. Od hard core-a do turbo folka, svako ima određeni muzički pravac koja ga motiviše i daje mu dodatnu energiju.

Muzika kao legalni doping
Naučno je dokazano da ako slušate muziku sa brzim ritmom, trčaćete brže dok trenirate. U jednom istraživanju u Americi, volonterima je puštana muzika dok su vozili bicikle za vežbanje u gimnastičkoj sali. Rezultati ovog istraživanja su pokazali da je brzina okretanja pedala rasla sa povećanjem brzine ritma muzike.

Ako ovaj dokaz nije dovoljan da vas ubedi, evo još jedne činjenice: čuveni atletičar, Etiopljanin Haile Gebrselasije, nakon što je 1998. godine postavio svetski rekord u dvorani na 2.000 metara, izjavio da je tokom priprema za ovo takmičenje neprestano slušao muziku i to tako što je sinhronizovao brzinu pokreta sa ritmom muzike koju je slušao. I mnogi drugi vrhunski sportisti praktikuju slušanje muzike tokom vežbanja.

Stručnjak za ovu temu Kostas Karageorgis, profesor sa Univerziteta Brunel, tvrdi da se uz muziku performanse mogu povećati i do 15%. On to naziva legalnim dopingom. Kaže da je veoma važna vrsta muzike koju slušate dok trenirate.
Njegova istraživanja ljudskog mozga MRI metodom pokazuju da, kada se sportistima pušta brza i glasana muzika, dolazi do povećanja aktivnosti u retikularnom aktivirajućem sistemu, što omogućava savladavanje većih iskušenja sa manjim naporom. Sa druge strane, sporije pesme sa depresivnom tematikom mogle bi da uspore vaš tempo.

Kako treba da biramo određenu vrstu muzike u toku treninga?
Mnogi od nas biraju određene pesme koje ih podsećaju na neke uspomene ili jednostavno zato što vole određenu muziku. Međutim, ritam vežbanja je ključni faktor za odabir muzike za trčanje, odnosno izbor pesama treba da bude zasnovan na intenzitetu vežbe koju radimo.

Na primer, ako trčite ili vozite bicikl na dužoj relaciji, onda svakako ne želite da vas muzika suviše ubrza na početku, zato što će to možda doprineti da se krećete suviše brzo i da se na taj način prerano istrošite. Umesto toga, vaš izbor muzike treba da se podudara sa tempom kojim želite da se krećete u različitim fazama.

Neko ko trči na pokretnoj traci, recimo 20 minuta, možda će poželeti muziku sa nešto bržim ritmom kako bi trčao brže do kraja treninga, dok će ljudi koji podižu tegove želeti muziku sa ujednačenim ritmom, bez ubrzavanja.

Muzika i vaši trening ciljevi
Čini se da muzika omogućava podsticaj upravo kada je on ljudima najpotrebniji. Brza muzika ubrzava rad srca i može trenutno da vas „podigne“ i da vam da energiju baš u trenutku kada počnete da se umarate. Na taj način vam pomaže da održite ritam vežbanja.

Koji god da su vaši ciljevi, muzika će skoro sigurno pomoći da ih lakše ostvarite. Ako zanemarimo brzinu pesme, ono što slušate dok trenirate bi trebalo da bude vaš izbor, jer pesme koje odgovaraju jednoj osobi, često nekoj drugoj neće baš prijati. 

I za kraj, ako nikada niste trenirali uz muziku, zašto ne biste probali i videli kako ona utiče na vas? Za to vam nije potrebno mnogo. Napunite vaš pametni telefon ili mp3 plejer omiljenim pesmama i nabavite jedne kvalitetne slušalice. Doživljaj će sigurno biti bolji, a i rezultati neće izostati. Ionako je pred nama letnji period, idealan za fizičke aktivnosti na otvorenom, a naročito za trčanje.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar