Proširene vene – uzroci nastanka, simptomi, lečenje

Proširene vene – uzroci nastanka, simptomi, lečenje

Probleme sa proširenim venama ima polovina odrasle populacije. Najčešće nastaju kada su ljudi u punoj životnoj snazi, između dvadesete i četrdesete godine života. Mogu se javiti u unutrašnjosti ili na površinskim delovima donjih ekstremiteta.

Uzroci nastanka proširenih vena
Svi faktori koji utiču na slabljenje zidova krvnih sudova uzrokuju nastanak proširenih vena. Uspravan položaj čoveka doprinosi pojavi proširenih vena na nogama, jer je put krvi ka srcu u suprotnosti sa dejstvom sile gravitacije. Usled toga vremenom dolazi do slabljenja venskih zalistaka i zidova krvnih sudova zbog čega dolazi do zadržavanja krvi u donjim ekstremitetima i širenja vena.

Do širenja vena dolazi i usled naslednog faktora. Ukoliko roditelji imaju proširene vene velika je verovatnoća da će se i njihova deca u nekom periodu života suočiti sa ovim problemom. Veoma često nastaju u trudnoći. Proširene vene uzrokuju i dugotrajno sedenje i stajanje u mestu. Gojaznost je jedan od faktora koji potpomaže nastanak ovog obolenja.

Proširene vene – simptomi
Simptomi koji prate proširene vene zavise od stadijuma u kome se bolest nalazi. Progresija bolesti se odvija u četiri faze. Prvi stadijum karakterišu promene samo u estetskom smislu. Dolazi do manjih širenja krvnih sudova ,ali venska krv i dalje normalno cirkuliše. Kasnije dolazi do većih proširenja, javlja se bol, napetost i osećaj težine u nogama. U trećem stadijumu proširene vene su jako izražene, zmijolikog oblika. Dolazi do promena u venskom protoku. Tokom dana noge su konstantno otečene, a noću je česta pojava grčeva. U četvrtoj fazi bolesti može doći do pucanja variksa, krvarenja i velikih komplikacija.

Lečenje proširenih vena
Proširene vene se mogu lečiti neoperativnim i operativnim metodama. Neoperativne metode uključuju konzervativnu terapiju, sklerozantnu terapiju ili terapiju medikamentima. Ovi tretmani ublažavaju tegobe i estetski umanjuju problem. Od operativnih metoda primenjuju se kalsična operacija, operacija pomoću radio talasa ili lasera i operacija vodenom parom. Nakon klasične operacije česta je pojava recidivnih variksa, odnosno ponovnog javljanja proširenih vena. Kao daleko bezbedniji, bezbolniji i jednostavniji tretman, operacija proširenih vena vodenom parom u Svetu postaje sve zastupljeniji metod lečenja ove bolesti. Nakon primene u Nemačkoj i Austriji, od pre tri godine tretman proširenih vena vodenom parom postao je dostupan i u Srbiji.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar