Preko zdrave ishrane do predivne kože

Preko zdrave ishrane do predivne kože

Hrana je važna za život, ali da bismo bili zdravi, moramo pripaziti na to šta zapravo jedemo. Potrebno je izbegavati tešku i masnu hranu, a u ishranu uvrstiti više svežeg voća i povrća. Isto kao što neke namirnice remete zdravlje i vitku liniju, one takođe štete i koži. Ne kaže se bez razloga da je koža ogledalo zdravlja celog organizma. Ako vam je koža lepa, glatka, blistava i sjajna, to je najbolji odraz zdravlja vašeg organizma.

Danas na tržištu postoji mnogo krema za lice za svaki tip kože, ali ono što dugotrajno određuje zdravlje kože je ipak zdrava ishrana. Iako malu ulogu igra i genetika, namirnice koje svakodnevno konzumirate vam ipak mnogo mogu pomoći. Važno je da pažljivo odaberete najbolje namirnice kojima možete poboljšati zdravlje i lepotu vaše kože.

Koja je to najbolja hrana za kožu?

Jogurt
Niskomasni i niskokalorični jogurt odličan je za zdravlje i lep izgled kože. Osim što ima manji postotak masnoća, sadrži i velike količine vitamina A. Redovnom konzumacijom u telo ćete unositi velike količine vitamina i proteina uz vrlo malo masti i šećera. Vaš imunitet biće bolji i snažniji, a koža lepa, čista i glatka. Iako je jogurt preporučeno uvesti u ishranu, pripazite na unos mleka. Mleko zbog visokog postotka šećera koje sadrži, može izazvati pojavu bubuljica i akni. Upravo zato gledajte da ga konzumirajte u umernim količinama.

Losos
Ribe su uopšteno prepune omega 3 masnih kiselina koje osim što mogu poboljšati zdravlje organizma, mogu uticati i na lepotu i zdravlje kože. Losos pogotovo sadrži velike količine omega 3 masnih kiselina koje oko ćelija stvaraju zaštitu. Što je ta zaštita bolja, ćelije mogu zadržati i veće količine vode - pa će se to odraziti i na kožu koja će biti mlađa i lepša.

Borovnice
Borovnice su prepune antioksidansa koji imaju jako dobar učinak na kožu, pa nije čudo da se ekstrakcija borovnice često može pronaći u mnogim preparatima za kožu. Antioksidansi smanjuju delovanje slobodnih radikala i tako sprečavaju oštećenje ćelija. Borovnice prednjače po broju antioksidansa među voćem i povrćem, pa je preporučeno da ih što češće konzumirate za doručak ili užinu. Tako ćete zadržati mladolik izgled i sprečiti starenje kože.

Spanać
Zeleno lisnato povrće, od kojih se najviše ističe spanać, takođe sadrži velik broj antioksidansa koji pomažu u obnovi ćelija kože i usporavaju rast onih štetnih. Na lepotu kože deluju tako što je održavaju mladom i elastičnom. Spanać je osim antioksidansima, bogat i vlaknima, kalijumom, luteinima i folnom kiselinom, a svi oni uspešno obnavljaju kožu oštećenu od sunca i drugih štetnih spoljašnjih faktora.

Bademi
Svima je znano da je vitamin E najbolji zaštitnik kože, a upravo ga u bademima ima najviše. Osim velikih količina vitamina E, bogati su i mononezasićenim mastima koje snižavaju visok holesterol i ojačavaju ćelije. Preporučuje se da svaki dan pojedete šaku badema kao zdrav međuobrok jer osim što su odličan izbor za zdravlje, isto tako će vašu kožu učiniti lepšom i elastičnijom.

Međutim, isto kao što postoji najbolja hrana za zdravlje tela i kože, tako postoji i ona koju se nikako ne preporučuje (osim eventualno u nekim malim količinama).

A koja je najgora hrana za kožu?

Beli hleb
Ako jedete beli hleb, što prije ga zamijenite onim od celovitih žitarica. Sve namirnice od belog brašna kao što su testenina i hleb, imaju visoke glihemijske indekse koji mogu uticati na stvaranje bubuljica i akni. S druge strane hleb od celovitih žitarica sadrži toliko potrebne antioksidanse koji smanjuju upale i tako sprječavaju kožne anomalije.

Slatkiši
Svi znamo da su slatkiši prepuni šećera, a šećer jako oštećuje kolagen i elastin koji pomažu koži da bude zdrava i lepa. Slatkiši utiču na pojavu bora, akni, isušivanje i opuštanje kože zbog čega ona može da se čini starijom nego što zapravo jeste. Izbacite ih iz ishrane, a umesto njih rađe konzumirajte sveže voće. Pripazite i na unos sokova jer neretko sadrže visoke postotke šećera.

So
Konzumiranje velikih količina soli utiče na naticanja tkiva zbog čega može doći do nateknutog izgleda očiju, ali i lica. Osim toga, so utiče i na nastanak akni. Smanjite unos soli jer osim što je štetna za izgled kože, loše deluje i na celi organizam. U ovom procesu morate pripaziti i na so u prerađenim namirnicama kao što su mesne prerađevine, sirevi i konzervisano povrće.

Alkohol
Iako alkohol spada pod pića, može uticati na dehidrataciju tela zbog čega može dovesti do pojave akni i bubuljica, a i koža će izgledati umorno i starije. Izbegavajte alkohol i potrudite se da pijte što više vode. Preporučuje se od 1,5 do 2 litre vode na dan.

Namirnice koje se nalaze na vašem tanjiru odrediće zdravlje kože, njenu mladolikost i lepotu tena. Baš zato, čak i vrlo male promene u ishrani mogu uveliko pomoći zdravlju i ljepoti vaše kože.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar