Koji su najbolji prirodni antioksidansi?

Koji su najbolji prirodni antioksidansi?

Zeolit u prahu, medicinska soda bikarbona, aktivni ugalj i zelena glina smatraju se najboljim prirodnim antioksidansima. Upravo zbog toga treba da ih ima svaka kućna apoteka. Oni zaista mogu učiniti čuda za naše celokupno zdravlje.
O prednostima, zdravstvenim koristima antioksidanasa, kao i o pravilnom doziranju i načinima upotrebe saznajte više u tekstu koji sledi.

Šta sve mogu prirodni antioksidansi?
Medicina hiljadama godina putem različitih istraživanja potvrđuje pozitivna svojstva prirodnih antioksidansa. Oni vezuju u organizmu slobodne radikale, nastale pucanjem molekulskih veza.

Na taj način sprečava se povezivanje slobodnih radikala s drugim atomima i molekulima iz organizma. To bi potencijalno pokrenulo niz lančanih reakcija i proizvelo oštećenja gradivnih molekula, ćelijskih membrana, organela...

Najveća šteta nastaje onda kada dođe do oštećenja genetskog materijala (DNK). Dakle, antioksidansi iz prirode čiste organizam tako što upijaju slobodne radikale, ili toksine, od kojih najveći efekat ima mineral zeolit.

Zeolit u prahu sprečava nastanak dijabetesa
Zeolit je u okviru stručne literature poznat kao mineral budućnosti. Poseduje sijaset pozitivnih svojstava, pa se primenjuje u farmakologiji, ali i alternativnoj, preventivnoj medicini.

Njegova detoksikujuća funkcija odlična je za poboljšanje metabolizma i opšteg stanja organizma. Zeolit prah služi i kao preventivno sredstvo za suzbijanje virusne upalne infekcije.

Takođe, pozitivno indukuje povećanje energije u stanjima iscrpljenosti, umora, malaksalosti, bezvoljnosti i stresa. Sprečava nakupljanje slobodnih radikala i toksina, uz teške terapije citostaticima.

Postoje zvanični podaci koji navode da zeolit sprečava komplikacije dijabetesa, reguliše nivo šećera i masnoće u krvi. On sprečava razvoj arterioskleroze i reguliše povišen krvni pritisak.

Ostale zdravstvene prednosti zeolita
Pozitivno utiče i na sistem organa za varenje, ublažavajući mučninu, nadutost, zapaljenja i cirozu jetre, te deluje gastroprotektivno.

Takođe, smanjuje bol i ukočenost, te poboljšava pokretljivost zglobova.

Doprinosi oporavku hrskavice, ali utiče i na kvalitet i vlažnost kože, te eliminaciju gljivičnih oboljenja.

U zavisnosti od stanja organizma i namene, primenjuje se jednom do više puta dnevno. U preventivne svrhe, ovaj mineral služi za absorbciju teških metala, radionukleida, mikotoksina.

Prema medicinskim istraživanjima rađenim nakon 2000. godine, zeolit u prahu će biti najtraženiji proizvod u budućnosti, kod nas i u svetu, jer ne postoje nuspojave ni kontraindikacije u slučaju uzimanja zeolita.

Medicinska soda bikarbona ima brojne zdravstvene benefite
Soda bikarbona u narodu je poznata kao svemoćna supstanca, što studije i potvrđuju, pa se sve više primenjuje u medicinske svrhe.

Istraživanja pokazuju da se njena efektivnost ogleda u tome što bikarbonat igra glavnu ulogu u balansima kiseline i baze u ljudskom telu. Naime, on se pretvara u ugljen-dioksid u želucu, koji dovodi bikarbonate u krv, a oni dalje podižu nivo kiseonika.

Poslednjih godina potvrđene su studije o pozitivnom dejstvu sode bikarbone na širok spektar bolesti, uključujući rak, grip, dijabetes, oboljenje bubrega, pa čak i dermatološke promene (gljivične infekcije).

Soda bikarbona je efikasna i za oralno zdravlje i može se koristiti za izbeljivanje zuba i eliminisanje lošeg zadaha.

Važno je napomenuti da se strogo preporučuje korišćenje medicinske sode, koja na sebi ima deklaraciju i naznačeno odobrenje od relevantnih zdravstvenih institucija koje su vršile istraživanja.

lako je njeno dejstvo nesumnjivo moćno, pri korišćenju posebno oprezne moraju biti osobe s povišenim krvnim pritiskom.

Aktivni ugalj čuva krvne sudove i izbeljuje zube
Aktivni ugalj predstavlja alkalni prirodni antioksidans, koji ima sposobnost da privlači pozitivne jonske čestice (otrove). Vezuje ih za sebe u mrežu finih pora, a zatim ih s ostalim česticama izbacuje iz tela putem creva.

Ogromnu efikasnost ima u kontroli rada sistema organa za varenje, te je od velike koristi u otklanjanju nadutosti, gasova i eliminisanju neugodnih mirisa iz organa za varenje.

Služi i kao odlično sredstvo za pročišćavanje organa za varenje, ali i za ublažavanje bolova u stomaku, te suzbijanje dijareja infektivnog karaktera.

Zbog dobrih adsorptivnih osobina, aktivni ugalj koristi se za uklanjanje hlora i raznih nepoželjnih organskih materija iz vode.

Stoga je aktivni ugalj odlično sredstvo za izbeljivanje zuba. Takode, ovaj prirodni antioksidans pomaže u regulaciji lošeg zadaha, jer otklanja nečistoće sa zuba i iz usta.

Postoje i medicinske studije koje potvrđuju pozitivno dejstvo aktivnog uglja i pri snižavanju holesterola kad se uzima triput dnevno. Takođe, smatra se da on sprečava stvrdnjavanje krvnih sudova i nastanak arterioskleroze.
Maske s aktivnim ugljem odlične su za rešavanje problema s aknama i bubuljicama na licu (jer otklanjaju nečistoće s površine kože).

NAPOMENA: Medicinska istraživanja pokazuju da aktivni ugalj ne bi trebalo dugotrajno koristiti, prvenstveno zato što može dovesti do dehidratacije organizma i gubitka mineralnih i drugih hranjivih materija u telu.

Budući da stupa u interakcije s česticama iz medikamenata, može umanjiti dejstvo leka. Zbog toga se ne preporučuje osobama koje imaju nizak nivo tečnosti u organizmu, unutrašnje krvarenje, oštećenja bilo kog organa u sistemu za varenje. Nije preporučljiv trudnicama i dojiljama.

Zelena glina je melem za proširene vene
Glina predstavlja prirodni, koloidno hidratisani aluminijum-silikat. Ona se sastoji od minerala i raznih primesa, a među kojima su najvažniji kaolinit, ilit (hidroliskuni), monmorionit, kvarc, cirkon, apatit, granat i drugi. Kao osoben mineral, čini fino sintetisani sklop elemenata koji uklopljeni predstavljaju pravi medicinski preparat.

Upravo zbog činjenice da glina u tragovima sadrži magnezijum, ona je preko svoje fleksibilne konzistencije osposobljena da se uključi u sinergiju s više hemijskih elemenata radi postizanja bolje efikasnosti.

Svoju lekovitost zelena glina duguje osobenoj strukturi i sastavu
Strukturu gline čini kristalna rešetka koja joj daje sposobnost da skladišti energiju, te da u određenim uslovima reflektuje tu akumuliranu energiju.

Među dostupnom literaturom, a na osnovu studioznih analiza višedecenijskih istraživanja, utvrđeno je da glina ima sijaset pozitivnih efekata na fiziološko stanje organizma. Prvenstveno je dobra za regulisanje i očuvanje prirodne ravnoteže.

Razlog što se glina izdvaja po afirmativnim osobinama temelji se na idealno izbalansiranom sastavu čestica koje je čine vrlo postojanom i efikasnom.

Glina ispoljava specifične karakteristike, poput visoke aplikativnosti, širokog spektra varijabilnosti, provodljivosti, ali i obrade. Na osnovu toga može sudelovati u selektivnosti njenih adaptabilno pozitivnih osobina.

Sve osobine doprinose antibiotskom i antiseptičkom dejstvu gline za unutrašnju upotrebu, kao i njenim regenerativnim, hidrirajućim i epitelizirajućim efektima. Ujedno, služi za izvlačenja otrova kroz kožu, smanjenje otoka i upalnih procesa (inflamacija).

Takođe, zelena glina pokazuje veoma veliku efikasnosti u borbi s aknama i oboljenjima kože i kose.

Glina se dobro nosi sa ujedima pčela, velikim ugrizima, opekotinama, bolovima, oteklinama, dobroćudnim tumorima i proširenim venama.

Isto tako, veoma je efikasna kao katalizator u izgradnji zdravog tkiva i ćelija, neutralizovanju kiselina i apsorpciji toksina, te deluje adekvatno i kao odličan antioksidans.

NAPOMENA: Ima li se u vidu da je reč o suplementu koji ima izuzetno jako dejstvo, važno je strogo se pridržavati uputstva za upotrebu. Ukoliko lica imaju problema sa kardiovaskularnim sistemom, astmom i alergijama, zelena glina za unutrašnju upotrebu obično se kao prirodni antioksidans ne preporučuje, jer telo može negativno da reaguje.

Važno za kraj
Svi navedeni suplementi registrovani su u Srbiji, zemljama Evropske unije i SAD kao medicinsko sredstvo. To samo po sebi nosi određenu vrstu odgovornosti institucija koje vrše provere, te se nužno zahteva da proizvodi budu pod stalnom HACCAP kontrolom za proizvodnju medicinskih proizvoda (kontrola slična kontroli lekova). Napomenimo još da korišćenje suplemenata nije zamena za uravnoteženu ishranu i redovan odlazak kod lekara.


Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar