KENDO - najcenjenija japanska borilačka veština

KENDO - najcenjenija japanska borilačka veština

Japanska reč kendo (ken - mač, do - put) u prevodu znači put mača. To je jedna od najstarijih i najcenjenih japanskih borilačkih veština. Kendo je veština koja je, pod jakim uticajem Zen Budizma, evoluirala iz 2000 godina duge tradicije japanskog mačevanja. Danas, svojom gracioznošću, dostojanstvom i atleticizmom, kendo spaja vrednosti viteštva starih vremena sa vrednostima modernog čoveka i jedna je od retkih veština koja je u sebi zadržala izvorni duh borilačkih veština.
stefan-kendo-42.jpg
Cilj kendoa nije samo razvijanje fizičkih sposobnosti neophodnih za mačevanje, već razvijanje moralnih i duhovnih vrednosti koje možemo preneti u svakodnevni život. Redovna vežba održava naše telo u formi, balansira i koordinira naše noge, mač, telo i disanje, ali ipak je potrebno vreme za razvijanje mentalne kontrole potrebne da ovladamo naizgled jednostavnim tehnikama. Dostizanjem visokog nivoa mentalne kontrole, možemo savladati bilo kog protivnika.

Moderne kendo tehnike se sastoje iz zaseka i uboda, a napadi se vrše isključivo prema bodovnim zonama, na rukama, glavi ili telu. Umesto pravim mačevima, kendo se vežba mačevima od bambusa-shinai. Bodovne zone su pokrivene zaštitnom opremom, koja je napravljena po uzoru na samurajske oklope. Ova oprema omogućava borcima da se u potpunosti prepuste treningu i rade punom brzinom i snagom uključujući i slobodan sparing.

Shimada Toranosuke-a (1814-1852):
"Mač je kao srce, Ako srce ne valja, neće valjati ni mač. Onaj ko želi proučiti (savladati mač), mora prvo proučiti svoje srce."
s.jpg
Jedan od klubova koji se bavi ovom japanskom borilačkom veštinom je klub Rjuđin iz Kragujevca. Ime kluba na japanskom znači “Gospodar Zmajeva” i osnovan 11. aprila 2001. godine. "Rjuđin" je po strukturi Sportska organizacija u kojoj se gaje tri veštine i to veština KENDO-a, Karatea i Streličarstva. Za više od jedne decenije postojanja, članovi "Rjuđina" su uzimali odličja na svim državnim i svetskim turnirima i imali svoje predstavnike na olimpijskim turnirima u veštini Streličarenja. Član "RJUĐIN"-a je bio deo prve reprezentativne ekipe u Streličarstvu u istoriji moderne Srbije.

Posle dvogodišnje pauze, kendo sekcija ponovo počinje sa radom u saradnji sa stručnjacima iz Srbije i Japana. Treninge vodi višegodišnji kendo reprezentativac i savezni instruktor sa majstorkim zvanjem 3. stepena (3. Dan) Marko Stamatović (tel: 0691622290).
stefan-kendo5.jpg

Tagovi:

Komentara (1)

  • 25.02.2018

    Mushin 4 ever

Dodaj komentar