Kamilica za njegu kože

Postoji nekoliko vrsta kamilice. Najpopularnije za upotrebu su Rimska kamilica Chamaemelum nobile i Njemačka kamilica Chamomilla recutita. Imaju donekle različit hemijski sastav i etarsko ulje. Kamilica ima izuzetna ljekovita svojstva na tijelo i zdravlje, kao što su:

- Umiruje bol i grčeve u stomaku
- Smanjuje upale u tijelu
- Ubrzava znojenje kod groznica
- Omekšava tkiva i kožu
- Smiruje psihu i uklanja nesanicu
- Regeneriše tkiva i kožu kod opekotina
- Odlična je za ispiranje očiju, rana, kose...    

Suštinsko svojstvo kamilice je umirenje i njega. Umiruje upalne procese, omekšava i njeguje tkiva. Njeno svojstvo posebno dolazi do izražaja u kozmetici jer je kamilica jedna od najboljih lekovitih biljaka za njegu kože i kose. Svako ko par puta dnevno ispira lice ili tijelo čajem od kamilice, već drugog dana će primijetiti koliko kamilica blagotvorno djeluje na kožu, kako je koža svjetlija, mekša, nježnija. Ispiranje kose kamilicom dovodi do toga da ona postane meka i svjetlucava, a uz to dolazi i do posvjetljivanja kose kod osoba koje imaju smedju kosu.

Koristila sam kamilicu za ispiranje kose i umivanje, pa evo par zanimljivih prijedloga.
Kamilica za njegu kože
Kamilica za sjaj kose
Cvjetove kamilice prelijte vrelom vodom. Pustite da odstoje 20 min, čaj procijedite i umiješajte limunov sok. Kosu operite, pa zatim isperite čajem. Ne trebate ponovo prati kosu.

Kamilica kao piling
Pomiješajte cjetove kamilice i bademovo ulje. Laganim kružnim pokretima izmasirajte lice i vrat. Ovaj piling treba odmah iskoristiti i namjenjen je za sve tipove kože.

Kamilica kao oblog
Koristite filtere čaja od kamilice kao obloge za umorne oči i prilikom problema sa podočnjacima. Kamilica smanjuje tamne krugove oko očiju i odmara oči.

Čaj od kamilice je veoma dobar lijek za smirenje. Redovno pijte čaj i njegujte se i iznutra.

                                                                        Vaša Vanja Subotić

Be Yourself by Vanja SubotićLepota i zdravlje

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar