Kako do holivudskog osmeha?

U poslednjim decenijama je ovaj izraz postao dosta popularan. Veoma često, kada se govori o savršenom osmehu i holivudskoj raskoši, utisci bivaju svedeni na ovaj izraz.

Hollywood smile je totalni preobražaj osmeha, koji podrazumeva izradu krunica na svim ili nekim zubima gornje i donje vilice koji su vidljivi, najćešće od petice do petice. On se postiže zubnim krunicama (navlakama) i fasetama, koje se ređe praktikuju. Sam naziv (Hollywood smile) potiče iz USA, i podrazumeva korišćenje bele boje za zube tj, bleach boja. Hollywood smile se postiže samo sa bezmetalnim krunicama, jer takav efekat, belih zuba, ne bi se mogao postići ukoliko bi podloga bila metalna, koja je kao takva siva. Bleach boja se graduirano ocenjuje, od 1 do 4, gde je 1 najsvetlija a 4 najtamnija.

Savremena stomatološka praksa vidno je napredovala kako na kvalitativnom tako i na estetskom planu. Sve više ljudi do svog savršenog osmeha dolazi izvanrednom specijalizovanošću svojih stomatologa. O čemu se ovde radi? Reč je o zubnom implantu koji je zamenio klasični način ugradnje, koji se realizovao hiruškim putem što je podrazumevalo pravljenje reza, ugradnju i zašivanje hiruških rana. Zato su pacijenti trpeli postoperativne bolove i otoke koji su bili različiti od slučaja do slučaja.

Korake koje treba preduzeti prilikom ugradnje zubnih implanata su sledeći: potrebno je prvo uraditi snimak 3D ortopana ili CBCT snimak, nakon njegove analize dobijaju se podaci o tome da li postoji dovoljno kosti za ugradnju zubnog implanta. Zatim pacijent dobija  sve neophodne lekove kao obaveznu pripremu za sam hiruški zahvat, a proces ugadnje hiruških šrafova može početi već sutradan. Ugradnja jednog šrafa može trajati do pola sata, a ako se radi o većem broju šrafova, traje i po nekoliko sati. Srastanje šrafova sa kostima je proces koji traje oko  četiri meseca uz redovnu kontrolu. Pre svega je veoma važno definisati boju, veličinu i oblik budućih dentalnih krunica. Za izradu krunica potrebno je od 7 do 14 dana, nakon toga sledi konačno pritezanje abatmrnta u zubni implant i cementiranje zubnih krunica. 
                                    
Ukoliko pacijent nema dovoljno kosti na koju bi se ugradnja izvršila, to je moguće nadoknaditi uz pomoć veštačke kosti oko samog zuba, radi njegovog učvršćivanja i produžavanja veka zuba. Ukoliko postoje poteškoće, negostatak kostiju u bočnim delovima vilice, koje onemogućavaju ugradnju implanta, taj nedostatk se nadoknađuje  i uvećavanjem sinusne šupljine, gde ne postoji mogućnost da se njihov kraj učvrsti za kost, ali to ne otklanja mogučnost ugradnje zubnog implanta, već  je samo potrebno poduzeti određenje korake kako bi se obezbedila koštana potpora za buduće implante.

Nakon ugrađenog zubnog implanta sledi krunica, koje mogu biti metalne i bezmetalne. Kod metalnih je samo jezgro metalno dok je spoljni deo keramički. Bezmetalne krunice se izrađuju od cirkonijuma koji  spada u grupu keramičkih materijala velike čvrstoće, poznatiji je kao veštački dijamant. Oba modela se koriste, ali se najčešće preporučuju bezmetalne zubne krunice, jer pružaju veću prednost i estetskom i na kvalitativnom planu. Česta je kombinacija ovih dveju vrsta krunica, kada se napred stavljaju bezmetalne jer pružaju bolju estetsku podršku, a one druge, metalne u zadnjem delu usne duplje. Ključni razlog je zato što se metalna oblikuje ručno, a keramička mašinski izrađuje uz pomoć računara na osnovu 3D skeniranja, što dovodi do mnogo preciznijeg prilagođavanja zubu.

Kako se održava osmeh pun samopouzdanja?
Održavanje zubnih implanata je veoma praktično, naime, za implante ne treba neko naročito održavanje, kada srastu sa kosti gotovo se i zaborave da postoje, samo je potrebna redovna kontrola stomatologa do konačnog srastanja a i nakon toga s vremena na vreme,  preventive radi. Bitno je samo redno održavati prostor između zubnih krunica.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar