Hrono ishrana za početnike

Ukoliko želite da ostanete vitki i u formi, ili pak želite da oslabite, a da pri tom jedete normalno, onda je hrono ishrana pravo rešenje za vas. Ovakav režim ishrane kreirao je francuski doktor i biolog Alvin Delabos 1986. godine, kada je precizno definisao njegova osnovna pravila. Najveća razlika u odnosu na druge dijete i načine ishrane je taj što ne morate da brojite kalorije, kao ni količinu same hrane! Ovaj revolucionaran način ishrane sve je popularniji u svetu, a sve na šta trebate da obratite pažnju jeste u koje vreme ćete da jedete i da pravilno kombinujete namirnice.

Hrono ishrana vas ne sprečava da uživate u hrani
Ukoliko ste probali razne načine ishrane i strogo restriktivne dijete, sigurno ste osećali zamor, pojačanu želju za određenim namirnicama, a verovatno i blagu depresiju. Sve to je posledica činjenice da ste uskraćivali sami sebe za neke namirnice koje su potrebne vašem organizmu kako bi normalno funkcionisao. Često se takve dijete pokažu nedelotvornim ili jednostavno odustanete veoma brzo od njih.

Kod hrono ishrane ovo nije slučaj. Naime, ovakav režim dozvoljava konzumiranje omiljene hrane, bez rigoroznih restrikcija, niti ima potrebe za dodatnim suplementima. U osnovi, bazirana je na tome da vaše telo funkcioniše drugačije tokom dana i različito koristi i apsorbuje hranljive materije iz namirnica koje ste konzumirali.

Osnovna pravila hrono ishrane
Hrono ishrana zahteva da period između dva obroka bude najmanje četiri, a najviše šest sati. Idealno je da taj period bude pet sati, koliko je potrebno da se hrana potpuno svari.Važno je reći da u periodu između obroka ne trebate da konzumirate užinu, a naročito ne voće jer je puno šećera.

Potrebno je obratiti pažnju na unos šećera, pogotovo ukoliko želite da izgubite kilograme. Naime, najbolje je izbegavati sve izvore šećera ili ih konzumirati u malim količinama. Takođe, posebno treba voditi računa o unosu hrane koja je bazirana na belom brašnu, jer i nju treba svesti na minimum.Ove informacije ne treba da vas uplaše, jer se tiču samo prvih mesec dana primene ovakvog načina ishrane. Toliko traje tzv. restriktivna faza hrono ishrane, jer u ovom periodu prilagođavate vaše telo na novi način ishrane.

Šta svaki početnik treba da zna
Obavezno je da svaki dan doručkujete, kada možete da konzumirate i hleb. Ručak treba da bude bogat proteinima, kojih najviše ima u mesu. Ukoliko za ručak planirate da jedete hranu baziranu na ugljenim hidratima, onda obavezno kombinujte uz povrće, najbolje svežu salatu. Večera takođe treba da bude zasnovana na proteinima, ali na onim lakše svarljivim namirnicama. Najidealnije je da konzumirate ribu ili belo meso, uz salatu ili mladi sir.

Na šta posebno treba obratiti pažnju
Poznato je koliko svako od nas voli slatkiše. Ukoliko zaista osećate potrebu za slatkim, najbolje je da konzumirate crnu čokoladu sa preko 70% kakaa i to u popodnevnim časovima.

Od alkoholnih pića dozvoljeno je samo crno vino i šampanjac, pošto oni sadrže najmanje šećera. Ukoliko želite da oslabite, najbolje je da izbegavate alkohol, barem u prvih mesec dana.

Jutarnju kafu ili čaj pijte isključivo bez šećera. Savetuje se da u prvih mesec dana potpuno isključite šećer i veštačke zaslađivače kao dodatak kafi ili čaju.

Mleko i jogurt zamenite mladim sirom. Sir sadrži i do 10 puta više kalcijuma nego mleko, te je najidealnija i najzdravija zamena. Ukoliko ste ipak veliki ljubitelj mleka ili jogurta, možete da popijete jednu šolju nedeljno, najbolje uz doručak.

Ukoliko se bavite sportom ili nekim vidom rekreativnih aktivnosti, savetuje se da sat vremena pre pojedete jednu bananu. Time ćete uneti neophodne količine kalijuma koji je važan za mišiće.

Predlozi za obroke hrono ishrane

Doručak: domaći hleb, puter, pileća prsa, kiselo mleko / domaći hleb, ajvar, šunka / kajgana od 2 jaja uz domaći hleb.

Ručak: kupus sa svinjećim mesom / paprike punjene mlevenim junećim mesom / pečeni pileći batak i karabatak uz svežu zelenu salatu.

Večera: pileće belo meso, prokelj, uz dodatak limuna i belog luka / tunjevina sa zelenom salatom i krastavcem / omlet od belanaca sa izrendanim tikvicama.

Rezultati primene ovakvog režima ishrane
Rezultati hrono ishrane vidljivi su veoma brzo. Izbacivanjem šećera u prvih mesec dana nećete izgubiti energiju, pošto ćete ih zameniti zdravim proteinima iz, na primer, mesa koje se najčešće i najviše konzumira za ručak.

Najbolje rezultate postići ćete uz redovnu dnevnu fizičku aktivnost, što se preporučuje ukoliko želite da izgubite višak kilograma, ili da održavate vitku liniju. Hrono ishrana je svakako najbolji put ka zdravom načinu života ili je pak najefikasniji način za održavanje zdravih životnih navika.

Izvor: zdravailepa.com

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar