Da li je ultrazvučna kavitacija delotvorna?

Da li je ultrazvučna kavitacija delotvorna?

Ultrazvučna kavitacija je, u ponudama modernih kozmetičkih salona i laserskih centara, sigurno jedna od najzastupljenijih metoda za eliminaciju lokalno nagomilanih masnih naslaga i celulita. Zbog njene široke rasprostranjenosti i cenovne pristupačnosti, u dobrom delu javnosti koja je zainteresovana za efekte koje ova metoda nudi, se postavlja pitanje njene delotvornosti i efikasnosti. Upravo ćemo na to pitanje pokušati da damo odgovor u ovom tekstu.

Pre svega, bitno je razumeti na kom principu funkcionišu tretmani ultrazvučne kavitacije. Tretiranje željene regije ultrazvučnim talasima, prouzrokovaće pucanje membrane masnih ćelija koje u organizmu imaju ulogu depoa (rezervoara) masnoće tj. masnih naslaga. Nakon pucanja membrane masnih ćelija, njihov sadržaj, koji je skladišten u formi triglicerida, se izlučuje u međućelijski prostor. Pod uticajem enzima, naš organizam u procesu lipolize razgrađuje izlučene trigliceride i razbija ih na glicerol i više masne kiseline. Glicerol, koji je na ovaj način oslobođen, će preko limfnog sistema biti ubačen u metaboličke procese za dobijanje energije organizma, dok će se više masne kiseline razgraditi u jetri, kao što to biva i sa ostalim masnim kiselinama koje su unete hranom.

Upravo je poznavanje principa ultrazvučne kavitacije od suštinske važnosti kako bi ispravno odgovorili na pitanje koje je postavljeno na početku. Zašto? Veoma je bitno razumeti da je naše telo, nakon tretmana ultrazvučne kavitacije, prepuno osobođenih triglicerida, a njihova razgradnja, prerada i izlučivanje predstavljaju jako naporan zadatak za organizam. Iz tog razloga, organizmu će biti neophodna i naša „pomoć“ kako bi se oslobođeni trigliceridi uspešno odstranili iz tela i kako se ne bi, u suprotnom, „prepakovali“ u drugi deo tela tj. u novu masnu ćeliju. Naša „pomoć“ podrazumeva aktivno učestvovanje i disciplinu u pridržavanju saveta i preporuka u vezi svakodnevnih aktivnosti tokom izvođenja serije tretmana.

Uputstva koja u Laserskom Centaru Adriatique savetujemo našim klijentima za postizanje maksimalnih rezultata su:
• Pojačan unos tečnosti – Najmanje 2l vode dnevno, pre samog tretmana, ali i u danima između tretmana kako bi se jetri i bubrezima olakšao posao prerade i izabcivanja rastopljenih masnih naslaga
• Smanjeni unos kalorija – S obzirom da je telo prepuno oslobođene energije, savetuje se da unos kalorija bude na minimumu, a da kalorije koje se unose budu iz hrane bogate vlaknima. Potrebno je maksimalno izbegavati slatkiše, skrob i masnoće. Poželjno je, u manjim količinama, unositi koštunjave plodove (orahe, bademe, lešnike…) pošto su oni izvor tzv. „dobrog holesterola“ koji pomaže da se „loš holesterol“ izbaci iz organizma.
• Pojačan stepen fizičke aktivnosti – Prema sopstvenim preferencama i mogućnostima, od šetnje do inetnzivnih aerobnih vežbi i vežbi snage, poželjno je na ovaj način sagoreti što više oslobođene masnoće.

Iako je nesumnjivo da ultrazvučni talasi dovode do uništavanja masnih ćelija, nameće se zaključak da će krajnji efekat zavisiti u mnogome od angažovanja i discipline pojedinca da se pridržava preporučenog režima. Pod ovakvim uslovima, efekat preoblikovanja tela, koji je iniciran tretmanima ultrazvčne kavitacije, biće ogroman i doneće pojedincu adekvatnu satisfakciju za uložen trud. Takođe, usvajanje ovih zdravih navika dugoročno će uticati ne dođe do yo-yo efekta i ponovnog gomilanja masnih naslaga.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar