Čokolada u kozmetici

Čokolada se u kozmetici koristi prvenstveno zbog kakao praha koji je bogat antioksidansima. Ona sadrži i maslac koji djeluje protiv upala. Poboljšava teksturu i tonira kožu, te podstiče proizvodnju kolagena.

Čokolada hrani našu kožu i čini da postane manje osjetljiva na ultraljubičaste zrake. Osim korisnih vitamina i mikroelemenata, čokolada sadrži i kofein, koji stimuliše naš krvotok, normalizuje protok krvi i limfe i sprječava pojavu otoka. Kofein je vrlo efikasan u borbi sa suvišnom težinom i celulitom, jer aktivno razlaže masnoće, a naša koža postaje elastičnija. Čokolada sadrži  i druge korisne materije, kao što su teobromin i teofilin. Ove materije aktiviraju značajne biohemijske reakcije u koži i obezbjedjuju efekat liftinga.

Maska za lice s čokoladom
Ova maska namijenjena je normalnoj koži. Jako dobro vlaži koži i daje joj sjaj. Potrebni sastojci su kakao, vrhnje, sir, med, mljevene žitarice. Pomiješajte sve sastojke i nanesite na lice. Opustite se i ostavite da djeluje 10 minuta. Nakon toga lice isperite vodom.

Balzam za usne od čokolade
Potrebni sastojci su kakao, bademovo ulje i aroma čokolade. Otopite sastojke na pari, ulijte u kalupe i pustite da se ohladi. Kao kalupe možete koristiti prazne ambalaže od proizvoda koje ste potrošili.

Masaže čokoladom
Ove ugodne masaže su jedne od najinteresantnijih iskustava koje morate probati. Masaža podstiče izlučivanje hormona sreće (serotonina i endorfina), a prisustvo feniletilamina sprječava izlučivanje kortizola i adrenalina te tako smanjuje napetost i stres. Kod masaže cijelog tijela, koristi ce ulje od tamne čokolade. Zatim se tijelo umota u foliju kako bi hranljivi sastojci prodrli duboko u kožu.

Evo još nekih zanimljivosti o čokoladi:
- Dokazano je da čokolada podstiče rad krvotoka, smanjuje začepljenje žila i smanjuje loši holesterol.
- Konzumiranje čokolade podstiče stvaranje hormona serotonina odgovornog za osjećaj sreće i zadovoljstva, a mozak istovremeno oslobađa endorfine koji djeluju umirujuće i smanjuju osjetljivost na bol.
- Čudesno djeluje na kožu. Čokolada djeluje na kožu gotovo euforično kao i na mozak. Upravo endorfin, koji otpušta mozak, djeluje na kožu stimulirajuće i obnavljajuće.
- Bolji pritisak – konzumacija čokolade pomoći će vam sniziti pritisak.
- Čokoladno mlijeko pomaže unijeti magnezij u mišiće i tako spriječiti nakupljanje mliječne kiseline nakon napornog vježbanja.
- Zdraviji mozak – konzumacija čokolade pomaže kod pamćenja.
- Više ljubavi  – još je uvijek upitno da li je čokolada afrodizijak.
- Čokolada je najukusnija kada se konzumira na prazan želudac.

                                                                                     Vaša Vanja Subotić

Be Yourself by Vanja Subotić

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar