Čime se sve (ne)umivamo

Umivanje je dnevna rutina koju obavljamo ne razmišljajući mnogo o tome. Uhvatimo se svog gela, sapuna, pjene i odradimo posao. Koliko je važno umivanje pravilnim sredstima koja odgovaraju našem tipu kože mislim da smo svi svjesni. Ono što je interesantno nekada nismo ni sigurni koji tip kože imamo, a još manje šta nam odgovara za umivanje.

Važi pravilo da se umivanje sapunom nikako ne preporučuje, da ne treba uzimati gelove koji suviše pjene, ne trljati lice peškirom, već lagano obrisati vodu ubrusima,... Da li je sve to zaista potrebno, tačno ili previše
mozgamo oko toga...?

 Šta kažu stručnjaci

Čista voda omekšava kožu. Kožu trebamo prati sa dosta vode, jer u suprotnom samo raznosimo prljavštinu s jednog dijela kože na drugi. Dakle, kako kažu bez vode ništa. :-) Moram reći da se slažem s tim. Međutim bakterije se ne moguu odstraniti samo vodom! E tu počinje problem...

U vodenoj otopini sapuni reaguju snažno alkaloično, pa previše temeljno odmašćuju kožu. Nakon toga koža odmah nabubri i na neko vrije nestaje fiziološki kiseli plašt kože, pa ona ostaje nezaštićena od invazije mikroorganizama i drugih štetnih vanjskih faktora. Koža se pretjerano isuši. Osim toga, sapuni se spajaju sa kalcijevim solima vode u netopive kalcijeve soli, koje mogu začepiti pore kože i izazvati pojavu ekcema. Prema tome vidimo da sapuni nisu pogodni za umivanje.

Prikladno sredstvo za umivanje treba biti bez alkalija. Takvo sredstvo se zove SINDET. Sindeti su slični sapunima, ali nisu zapravo sapuni. Neutralan mu je ph i snižava površinsku napetost između vode i prljavštine. Zbog toga se masnoća može spojiti sa vodom u homogenu emulziju tipa ulje/voda, pa zatim odstraniti. U vodenoj otopini djeluje neutralno ili čak blago kiselo, što upravo doprinosi očuvanju prirodnog kiselog plašta kože.

Svi gelovi za umivanje su ustvari sindeti. Ja sam često u zabludi da mi loše operu lice od masnoće, pa koristim sapune... da bih se našla negdje u sredini između ovo dvoje, koristim prirodne, organske sapune, jer zaista nemam osjećaj čiste kože bez njih.

                                                                                                 Vaša Vanja Subotić

Be Yourself by Vanja Subotić

Tagovi:

Komentara (3)

  • 19.10.2013

    Nije dovoljno informativno.

  • 19.10.2013

    Meni je dermatolog u Avalskoj rekao da koristim samo deciji sapun MERIMA ili ako mi bas zateze kozu onda DOVE.

  • 25.12.2015

    Bebi sapun je zakon za lice. Ja povremeno koristim Merima sapun i nemam problema sa kozom nikakvih. Uz to i koristim micelarnu vodu od Avena.

Dodaj komentar