4 načina za nadomešćivanje izgubljenog zuba

4 načina za nadomešćivanje izgubljenog zuba

Prvo što treba znati kada kojim slučajem ostanemo bez zuba, bilo da je to posledica udarca ili kvara, jeste da ne treba da očajavamo.

Alternativno rešenje uvek postoji. Iako to iziskuje nešto novca i vremena, naš osmeh će moći da se vrati u prvobitno stanje, a u tome će nam pomoći odgovorni stomatolozi koji imaju spremno rešenje za bilo koju vrstu gubitka zuba. Čak i kada je reč o potpunom propadanju zuba.

U ovom tekstu govorimo o 4 moguća načina da nadomestite deo zuba ili ceo zub koji nedostaje, bilo da je u pitanju zdravstveni ili estetski razlog. A razloga je kao što znamo, i te kako puno.

1. Krunice za manje kvarove
Ukoliko se dogodi da vam zub propadne zbog karijesa ili ga polomite na nekoj sportskoj aktivnosti, znajte da nije sve izgubljeno. Uz malo brušenja i postavljanja osnove na koju se kasnije nadograđuje krunica, odnosno veštački zub, problem ste rešili.

U zavisnosti od toga koliko para imate, ali i od toga da li ste eventualno alergični na metal, postoje dva načina za nadomešćivanje zuba. I jedan i drugi sadrže keramičke krunice, ali se one razlikuju u osnovi. Jedna je osnova metalna, a druga nemetalna.

Cena nemetalnih krunica, kod kojih ne postoji ni minimalan rizik od alergijske reakcije je nešto veća, pa imajte to na umu.

krunice za zube.jpg

2. Fasete
Kada govorimo o navlakama i nadogradnjama, možda najpreciznije treba govoriti o keramičkim vinirima, odnosno fasetama.
Ove navlake mogu se koristiti i kod potpuno zdravih zuba, kako bi se formirao adekvatan oblik i kako bi zubi bili blistavo beli i posloženi u nisku koja je sa epitetom holivudska.

Naime, fasete i služe da se popune praznine između retkih zuba ili da se isprave zubi koji su lošijeg oblika.

Njihova cena je otprilike kao i cena krunica, ali za razliku od krunica one mogu da se postavljaju i na potpuno zdrave zube.
Fasete mogu biti i kompozitne, odnosno izrađene od istih materijala kao plombe, a takve fasete su povoljnije.

3. Zubni implanti
Kada govorimo o zubnim implantima, uglavnom mislimo na one implante koji se šrafe u viličnu kost, iako mnogi pod ovim terminom podrazumevaju samo krunice.
Naime, zubni implant je čitav zub, od svog korena do krunice, koji je u potpunosti veštački, ali izgleda kao pravi. Zubni implant se šrafi u viličnu kost i to tako što se prilikom prve posete stomatologu radi snimak vilice, a potom se vilična kost buši. Pod anestezijom, razume se.

Nakon što implant, odnosno ležište zuba „legne“ i zaraste, u njega se ugrađuje zubna krunica, koja izgleda kao navrtanj. Zubne krunice se, kada su u pitanju boja i oblik, izrađuju uz konsultacije sa stomatologom, a postavljaju se oko 4 meseca nakon ugradnje prve faze implanta.

Ovakav zub u potpunosti liči na pravi, pa je to ujedno i najidealniji način da se nadomesti zub koji nedostaje. Na njega se, kao i na prirodan zub, može postaviti zubni most, koji je adekvatno rešenje kada dođe do potpune bezubosti.

Zanimljivo je da samo tri implanta u jednoj vilici mogu spasiti čitav niz.

most za zube.jpg

4. Zubni most
Zubni most predstavlja niz zuba koji nedostaju, a koji se u potpunosti formira od veštačkih zuba. Takav niz izgleda potpuno prirodno, a ukoliko stomatolog dobro kamuflira noseće delove mosta, gotovo da ne postoji prelaz između pravih i veštačkih zuba.
Zubni mostovi su nekada bili standardni način da se popune praznine. Danas se, u zavisnosti od vremena i finansija, poneko odlučuje i za zubne implante koji su postojaniji.

Razlozi za gubitak zuba su brojni, a načini da se taj problem reši raznovrsni. Međutim, možda najbolji način za rešavanje ovog problema jeste prevencija, odgovoran odnos prema ličnoj higijeni, zdrave navike, redovne posete stomatologu i zaštita prilikom rizičnih situacija.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar