Vranjanska pita

Ovaj recept jednostavno morate isprobati, ako možda još niste, nema ništa lepše od tople pite sa domaćim koricama kada napolju pada kiša ili fijuče vetar.

Sastojci

Za testo: 500 g belog brašna, oko 2,5 dl tople vode, 1 kašičica soli, 0,5 dl ulja ili 1 ravna kašika masti, 1 žumance, mast za premazivanje

Za fil: 250 g sira, 2 veze zelja (po želji), 1 jaje

Za prelivanje: 2 jaja, oko 2 dl mleka, malo soli

Priprema

Od navedenih sastojaka umesiti fino i mekano testo, dodati vode po potrebi. Zatim, oblikovati valjak  i podeliti na 12 loptica veličine manjeg jajeta i na 3 loptice veličine velikog jajeta.

12 većih loptica razvući oklagijom u kružni oblik na debljinu do 3 mm, pa svaku koru ravnomerno premazivati mašću i ređati ih jednu na drugu, poslednju koru nije potrebno namastiti.
Preostale 3 manje loptice razvući u kružni oblik na debljinu do 5 mm i širine pleha u kom će se pita peći. Ukoliko je moguće, zbog autentičnosti recepta i zbog lakšeg načina pripreme, odaberite okrugli pleh (prečnika 30 cm) i dno bogato premazati mašću.
priprema pite
Kore koje ste naređali lagano razvući što više, tako da dobijte veliku koru koja je 10-tak cm šira u odnosu na tepsiju tj. treba da viri preko ivica tepsije. Tako razvučenu koru staviti u tepsiju i poprskati rastopljenom mašću, a zatim nafilovati jednim delom fila.

Preko toga staviti prvu od tri razvučene kore i izbockati viljuškom na par mesta. Poprskati rastopljenom mašću i posuti ponovo sirom. Ponoviti postupak dok ne potrošite sve 3 velike kore. Poslednju koru ne treba prskati mašću već samo izbockati viljuškom skroz do dna tepsije.
Preliti sa polovinom smese od umućenih jaja i mleka, pa pitu zatvoriti viškom testa. Testo treba skupiti do sredine tepsije da bude ravnomerno složeno u „falta stilu“ sa svih strana podjednako.
vranjanska pita
Preliti sa drugom polovinom smese od umućenih jaja i mleka, pa peći u zagrejanoj rerni na 250 C, prvih 10-tak minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 200 C i peći još 20 minuta.

Pitu ostaviti u poluotvorenoj rerni par minuta, a zatim poslužiti toplu uz jogurt ili kiselo mleko.

La cuisine créative

Tagovi:

Komentara (1)

  • Recept nije dobar. Bacila sam iako sam pekla duplo duže, živo je. Bačen materijal.

Dodaj komentar