Samurajske salate

Šta pomislite kada vidite reč Samuraj? Sigurno se među mislima pojavi Japan, katana, disciplina, kodeks časti, odvažnost, karakteristična nošnja, salata... Čekaj, čekaj... salata? Pa, možda i ne. Nadam se da će se nakon čitanja ovog teksta asocijacija pojaviti sledeći put, kao i želja da pronađete samuraja u sebi. A možda i častite svoja čula jednom osnažujućom samurajskom salatom.

Sada je proleće u punom jeku, pijace su prepune živopisnih boja i naše telo je probuđeno iz zimskog sna. Prošlo je doba slava, prejedanja teškom i kaloričnom hranom. Ali, da li moramo da čekamo ovo divno doba godine da bismo uživali u okrepljujućoj salati? S obzirom da sam instruktor u ki aikido klubu „Musaši“, imam privilegiju da vežbam ovu plemenitu veštinu svakodnevno. Bez obzira da li je napolju vruće, hladno, ili neka nepogoda, spreman sam da odem na trening. Isto je i što se salata tiče – kompromisa nema. Uz malo mašte, u svakom godišnjem dobu, vašem telu i umu možete obezbediti slasnu salatu. U mom životu, nakon svakog treninga, pre svakog jela, salata je nezaobilazna. Kupite najrazličitije namirnice, povrće, začine, dodatke, pripremite dasku, naoštrite nož i pustite mašti na volju. Kombinacije su beskonačne, a kao što u vejavici ne postoje dve iste pahulje, tako možete dopustiti da sebe svaki dan iznenadite drukčijom kreacijom.

Kao i sve na šta se fokusiramo određeno vreme, ki aikido je postepeno promenio moj život. Pošto su tehnike ove veštine nastale iz pokreta mača samuraja, logično je da se i određene forme celokupne ideje preslikaju na vežbača. Predanost i pažnja, lepota u izvođenju naizgled običnih, svakodnevnih stvari, neke su od karakteristika drevnih samuraja, koje sam primetio i u svom životu. Svaki zasek mačem, svaki rez nožem, svako oblačenje oklopa, svako pranje salate, svaki pokret, svaki začin, svaka vežba, svako isprobavanje... Samurajski način života može da primeni svako. Svaki dah može da bude poslednji. U svakom danu, u svakom trenu, samuraj je morao znati da može biti mrtav. Zamislite sebe u takvom stanju, trenutak kroz trenutak. Veoma moćna ideja! Samo razmišljanje o tome vraća nas u sada, ovde i sada. Jer dok mislite o tome sada - samo to postoji. Zanimljiv citat koji datira još od pamtiveka, a pomenut je i u animiranom filmu „Kung Fu Panda“ kaže sledeće: Yesterday is history. Tomorrow is a mystery. Today is a gift. That’s why it is called the present.
samurajska salata
Životni stil, trendovi i brzina kojom se sve oko nas odvija, neminovno diktiraju određene uslove. Teško da će danas bilo ko da se odrekne kompjutera, tople vode, ili omiljenih sandala zarad toga da ide bos i vrati se „tradiciji“. Zanimljiva je pomisao da jedna jednostavna salata može da nas pouči životu. Ali kako budete istraživali, igrali se salatom i životom, možete uvideti određene sličnosti. U našem klubu, koji je dobio ime po legnedarnom lutajućem samuraju Musašiju, koji je doživeo duboku starost i ostao neporažen u preko 60 duela i 4 velike bitke, učimo o vrednosima života. Bilo da je salata mlada, zrela ili iz tegle - kao i čovek – nije toliko bitno. Principi su isti. U svakom trenutku učimo. Kako ćemo rasporediti šta, koliko čega dodati i kako pripremiti, veliko je pitanje života, a salata i ki aikido uče nas -  sve je stvar balansa!

U svakom trenutku možemo izabrati koje ćemo ideale gajiti, a ako nam koristi, možemo odabrati da usvojimo neke od principa kojih su se samuraji držali. To je samurajska salata -  ona može da nam obogati iskustvo kao što salata obogaćuje obrok i samurajski kodeks život. Počnimo od malih stvari – one prave razliku. Svakodnevnim eksperimentisanjem i vraćanjem instinktima došao sam do toga da svaka salata koju napravim predstavlja onu idealnu kombinaciju.  Zato mi je teško da izdvojim bilo koju, kao što je, verujem, roditeljima nemoguće da odgovore koje dete više vole; ali da potaknem maštu, evo tri recepta koja sam posebno izabrao za ovu priliku:
I
-    reckava zelena salata, iseckana na trake
-    deo šargarepe iseckati na tanke kolutiće, deo izrendati na sitno
-    paradajz iseckan na „čamčiće“
-    krastavac tanko iseckan
-    mladi luk iseckan na kolutove
-    preliv od susama prženog u hladno ceđenom suncokretovom ulju, morska so, ulje i jabukovo sirće po želji
II
-    paradajz iseckan na kocke
-    reckava zelena salata, iseckana na trake
-    malo krastavca deblje iseckanog na ¼ dela kruga
-    mladi luk iseckan na kolutiće
-    ljuta papričica
-    hladno ceđeno maslinovo ulje, morska so, jabukovo sirce po želji
samurajska salata1
III
-    zelena salata puterica isečena na trake
-    deo šargarepe iseckati na tanke kolutiće, deo izrendati na sitno
-    mladi luk iseckan na kolutiće
-    masline iseckane i cele
-    paradajz iseckan na listiće
-    suncokret
-    kuvana belija (žito)
-    laneno seme sitno samleveno
-    kačkavalj izrendan krupnije na duge tračice
-    origano, hladno ceđeno suncokretovo ulje, jabukovo sirće po želji

Kao što je Edvard Stenli napisao: Oni koji misle da nemaju vremena za vežbanje, pre ili kasnije moraće da nađu vremena da budu bolesni. Vežbanje ki aikidoa je za ceo život. Um ima svoje principe, a telo svoje. Ako želite dugovečan i zdrav život, omogućite im da funkcionišu usklađeno. Godinama sam istraživao, učio i primenjivao najrazličitije pristupe vežbanju i ishrani. Samurajske salate su definitivno postale neizostavni deo svakog mog dana.
Ostatak sveta živi da bi jeo, dok ja jedem da bih živeo. – Sokrat

Darijan Kurnik
instruktor u ki aikido klubu „Musaši“
www.musasi-srbija.org

Tagovi:

Komentara (1)

  • 16.07.2012

    Ovo deluje mnogo ukusno ! Hvala ! http://kundalinijogassk.wordpress.com/

Dodaj komentar