Hrskava piletina sa palentom i šafranom

Hrskava piletina sa palentom i šafranom

Piletina nikada ne može da dosadi. Čak i kada bi smo je jeli svakodnevno ali sa drugačijim dodacima. Jedan od načina kako je ja još često spremam je  sa palentom, šafranom i prilogom od pirinča.

Potrebno je:
piletina: bataci karabataci, krilca.
Najbolje je da recimo pečete jedan put samo krilca-6 krilaca
50g palente
so
1 jaje
1dcl ulje
voda
šafran-par zrna

Priprema:
Piletinu posolimo i stavimo u šerpu za pečenje. Dodamo 1dcl vode i 1dcl ulja. Poklopimo. Prvo je dinstamo a potom ostavimo da se i malo zapeče.
Potom je uvaljamo u palentu-dobro je uvaljamo i sa jedne i sa druge strane, poslažemo jednu do druge u vatrostalan sud.
Jaje umutimo kulinarskom žicom. Dodamo šafran.
Prelijemo jajima piletinu.
Zagrejemo rernu naa 200c i pečemo dok ne porumeni.
Služimo uz pirinač.

Šafran je najskuplji začin na svetu. Dobija se od cvetova krokusa koji cveta samo dve nedelje u godini. Da bi se dobio jedan gram začina, potrebno je nekoliko stotina cvetova, od kojih svaki cvet ima tri zlatno narandžasta žiga i samo se oni koriste kao začin. Šafran potice iz Grčke, odnosno Male Azije, a kao začin uzgaja se od davnina.
Šafran
Bio je poznat još u Solomonovo vreme, 960 godina pre n.e. Fenicani su ga posebno cenili. U prvom veku nove ere Arapi su ga preneli u Španiju, odakle se proširio u Englesku i ostale evropske zemlje. Danas se šafran uzgaja u većini mediteranskih zemalja, ali i u Kini. Mala količina šafrana daje svakom jelu divan ukus, boju i aromu, kao na primer, jelima od testenine i pirinča, supama, sosovima, piletini, mesu i ribi.
Šafran nema nikakvih aditiva i daje čak kafi i čaju divan ukus.

Astal-Kuhinja Moje Ravnice i drugi Recepti by Vera Uzelac


Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar