Baklava

Nešto vrlo slatko i sočno - baklava sa orasima.

Sastojci: 500 g tankih kora, 150 g mlevenih oraha, 150 se ckanih oraha, 200 g maslaca, 50 g suvog grožđa, malo seckanih pistaća za dekoraciju

Sirup: 500 g šećera, 1/2 l vode, 1 limun

Priprema:
Prvo napravite sirup i ostavite da se ohladi, možete ga pripremiti i dan ranije. Stavite šećer i vodu u dublji lonac i kuvajte na laganoj temperaturi 15-tak munuta. Na kraju kuvanja dodajte kolutiće neprskanog limuna.

Rastopite maslac na tihoj temperaturi i premažite kalup za pečenje. Na dno stavite 3 kore i svaku premažite rastopljenim maslacem u tankom sloju (kore preklopite da se lakše uklope). Pomešajte mlevene i sitno seckane orahe za fi (možete dodati i 100 g šećera), pa preko treće kore stavite par kašika fila. Po želji dodajte i malo suvog grožđa.

Preko fila složite nove tri kore i svaku premažite malo rastopljenim maslacem. Na treću koru ponovo rasporedite fil od oraha i suvog grožđa. Postupak ponavljate dok ne potrošite sve kore i fil (meni je ispalo pet slojeva fila). Na kraju premažite gornju koricu maslacem i isecite oštrim nožem skroz do kraja u romboide ili kocke.

Pecite na 180 C oko 40-tak minuta dok ne dobije lepu rumenu koricu. Izvadite iz rerne i toplu baklavu polako prelivajte ohlađenim sirupom. Na svaku kockicu stavite po malo seckanih pistaća za dekoraciju. Sačekajte par sati da se sirup fino upije a onda poslužite... uživajte uz kaficu.:))

Napomena: za premazivanje kora umesto maslaca možete korisiti i ulje. Ovako pripremljenu bakalvu možete čuvati na hladnom desetak dana.

La cuisine créative

Galerija

14104584555447_priprema.jpg
14104584812857_p1010269_baklava_4.jpg
Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar