Cipele na špic!

Pogledajte malo dublje u ormar. Ima tu svačega. Godina kada ste bili ponosni na sebe, godina na koje sada niste ponosni. Bar kada dođe do odjeće. Ali čudna neka, prevrtljiva bića, mi žene. To nam se zaista sviđalo. A ako nam se jednom sviđalo, moglo bi i ponovo, sigurno.
 
Kao što platforme imaju svoju istoriju i pratimo ih od vremena kada su služile da draperije haljina ne kupe podnu prašinu, preko seksualne revolucije šezdesetih, "odjeće za uspijeh" osamdesetih, do bijesnih glista na kraju inspiracije jednog vijeka – perioda poznatijeg kao "dizelaške devedesete". Nisu samo platforme te koje imaju živopisnu priču. Za petama, ili pak prstima, su im i špicevi.

Cipele na špic!

Nosili su ih srednjovijekovni ljudi, a i sada već sredovječne tete. Ne, špicevi, kao ni bilo šta u modnom svijetu, nije baš od nas poteklo. Samo smo se malo poigrali. Uglavnom sa dužinom završetka. Dakle, kako su materijali postajali futurističkiji i sve više vanzemaljski orijentisali, krajevi su postajali duži, tanji, opasniji u svakom smislu. I onda su nestali. Vratile su se cipelice koje generacije naših mama podsjećaju na seoske domaće žene u potrazi za namirnicama svake sedmice u gradu. Sa nedovoljno prostora za prste. Nedovoljno, a taman smo se riješili pretjerivanja. I godinama nakon toga, hodam jednim evropskim gradom, a nije Pariz, nije dakle, ni Banja Luka i BUM – odjednom sam nazad!
Cipele na špic!
Iza svih relevantnih firmi i institucija za naše živote, iza svih sezonskih sniženja još relevantnijih za naš mentalni mir i sreću, jedan mali kraj vremena prepun svega i svačega. I cipela koje su značile da ste neko, nekada. Fino rađene, crvene, žute, ljubičaste, bijele i sve varijacije na temu klasike (to bi bile crna, siva i smeđa) čizme na jednom mjestu, sve na špic, a sve nekako pristojne i kao da sam ih juče gledala svuda oko sebe, nimalo neobične, nimalo iznenađujuće. A čovjek misli da se razvio i da je napredovao. Samo se na nov način utopio. I sada, kada je ovo smjelo, kada daje dašak mene među svima ostalima, posežem za jednima.

Sve ide u krug. A "what goes around, comes around".

Ako vas put nanese, možda se uhvatite za oble preplitke cipelice jer su u tom trenutku ponovo špicevi svuda oko vas – Foxhalle Vintage Shop, Rue de Riches Clares, Brussels, Belgium. I ako pomislite da je toliko materijala nepopunjenog iznad prsta besmisleno, ne brinite ništa, vjerovatno na sebi u tom trenutku imate još pet aksesoara koji nemaju svoju svrhu, jer svrha su sami sebi. U tome i jeste ljepota, jer je ljepota, a ne praktičnost.

                                                                                                        Vaša Tijana Bjeljac

Modna preporuka Isabelle Rakonić
Jakna: Vivilli
Farmerke i majica: Zara
Torba: Miu Miu
Cipele na špic: Mercedeh
Kačket: Ebay

The Pile of Style


Galerija

13607006517818_2.jpg
13607007777334_3.jpg
13607008089124_4.jpg
13607008360902_5.jpg
Tagovi:

Komentara (1)

  • 18.02.2013

    Savršena je jakna.

Dodaj komentar