" /> "/>

Vera Uzelac: Za testo je potrebno iskustvo, a ne magija

Vera Uzelac: Za testo je potrebno iskustvo, a ne magija

Recepte sa bloga Astal Kuhinja Ravnice vrlo često možete čitati na Modnom Vrisku. To su recepti tipični za vojvođansku kuhinju, ali i mnoge druge kuhinje se nađu često na "meniju". Vera Uzelac je devojka koja stoji iza ovog bloga i malo smo proćaskali sa njom o blogovanju, receptima, cakama i savetima kad je kuvanje u pitanju.

Šta Vojvođani najviše vole da spremaju od hrane? Nekako se čini posle Balaševićeve pesme, da je trpeza uvek puna svega i svačega :)
Vojvođani najviše vole da spremaju štrudlu sa makom i orasima. Mislim da bih je ja lično mogla jesti svakodnevno, a na drugom mestu su krofne i mekike. Potom mislim da nisam ni jedne nedelje bila bez domaće supe...

Koliko treba da budeš dobar u spremanju hrane da bi pisao blog?
Kada sam počela da pišem blog bila sam praktično amater, te 2008. godine sam i sama tražila recepte po internetu kako bih nešto skuvala, posle mi se svidela ideja da i ja podelim neke svoje recepte i fotografije hrane kao i neke zanimljive priče iz prošlosti, a koje su vezane za hranu.
vera uzelac
Da li pisanje kulinarskog bloga oduzima dosta vremena?
Meni ne, to je jedna ljubav, jedan predivan hobi, jedno kreativno izražavanje kroz hranu, recepte i fotografije jela. Za blog nikad nema kraja inspiraciji.

Već duže vreme se po medijima pišu članci o tome da li se može zaraditi od pisanja modnog bloga. Kakva je situacija po tom pitanju u svetu kulinarstva?
Kada sam počela da pišem blog pre 5-6 godina bilo nas je par blogerki koje su pisala o hrani. Danas nas ima na desetine. Ja mogu da zaradim od svojih fotografija i recepata, ali to su neke kampanje koje se ne rade svaki mesec. Veliki broj fanova na Facebook mi olakšava da se dođe do bloga i samim tim velikog broja poseta, jer analitika i broj posetilaca su izuzetno važni ako hoćete da vas za nešto angažuju.
Lično nisam mišljenja da pišem da bih zaradila, jer pišem i kuvam da bi uživala.

Da li si razmišljala i o snimanju video članka?
Već sam bila pozivana u par navrata, ali sam uvek odbijala jer nekako nisam bila spremna na to u smislu da se javno eksponiram, a to su bili članci tipa da se snima "porodica sa psom i tortom" i da se zaviri po "sobama" za čitateljke. Pristala bih radije da kuvam nešto.

Tvoji najčitaniji recepti?
Su krofne, krofne iz rerne i Bakine kiflice, dobre kvalitetne torte za koje morate da ispečete kore. Znači starinski klasični recepti.

Da li ukus hrane zavisi od posuđa u kom se sprema?
Naravno, ja najčešće u svojoj kuhinji koristim tiganj i imala sam sreću da sam ga dobila od Lupo Marshalla koji je zaista vrhunski kvalitetan i u kojem se hrana spremi vrlo lako bez da se lepi. Potom ja volim da imam i kvalitetne šerpe, ali tiganji ipak prednjače. Dobar mikser isto puno znači.

Šta je po tebi neophodno od pribora i posuđa jedna domaćica da ima, a šta od kuhinjskih aparata?
Potrebno je imati neki lep komplet tanjira i pribora za serviranje i jedenje hrane, lep stolnjak, salvete, jer meni je važno sa čime jedem hranu i da je ona lepo poslužena. Zatim tiganj, kulinarska žica, drvena varjača. Meni mnogo pomaže i secko-multipraktik, pa recimo Lupo grill, sa njime mnoga jela skuvam brže.
astal kuhinja
Da li smatraš da cela porodica treba da uzme učešće u spremanju hrane ili je to ipak posao za jednu osobu?
Ja lično kada kuvam ne volim da mi se niko meša u smislu da mi nešto suflira, ali volim da primim ili čujem savet što se tiče kuvanja. Nedavno smo imali jedno porodično okupljanje i mama i tetka su spremale puno hrane, jer nam je porodica velika, a ja sam učestvovala tako što sam im bila "šegrt" i moram priznati da sam uživala. Inače kada ne stignem da skuvam moram priznati da moj muž često nešto pripremi za nas i meni to prija.

Da li možeš da nam otkriješ neki od tvojih trikova pri kuvanju?
Za testa tipa kiflice, krofne i razvlačenje kora potrebno je samo iskustvo nikakva magija, takođe, na primer, za odlične palačinke potreban je i pored dobrog recepta i dobar tiganj. Mislim da su i kulinarski trikovi individualni i da ih svaka žena ima spram sebe.

Da li imaš neke savete za one koji nisu baš vešti u kuhinji?
Mislim da kuvanje nije nikakav strašno veliki i kompilkovan posao i da neka jednostavna jela mogu svi skuvati bez obzira na iskustvo.

VERINI RECEPTI NA MODNOM VRISKU.

Tagovi:

Komentara (2)

  • 13.02.2014

    Hvala za sve, ljubim Vas!!!

  • 13.02.2014

    Baš zanimljiv intervju, i zanimljivo je saznati malo više o nekome koga uglavnom znamo po receptima samo :-).

Dodaj komentar