Points beyond

Kroz pustinju Wadi Rum u srebrnim kostimima i skafanderima – kao na Marsu.

Foto tim Hiishii predstavlja novi projekat “Points beyond”.

Katarina Batuta Višekruna i Uroš Višekruna, poznati kao Hiishii foto tim, danas su sigurno najpoznatiji travel blogeri. Iako ih znamo kao fotografe ekstremnih sportova, danas rade fotografije za kampanje velikih kompanija, ali  svaki slobodan period u godini koriste za putovanja, obilazeći i fotografišući najneverovatnije predele po celom svetu.

Nedavno su se vratili iz Jordana  i ovo putovanje je bilo po mnogo čemu posebno. Planirali su ga detaljno, od lokacija koje će fotografisati, do kostima koje će nositi. Imajući u vidu činjenicu da su na lokacijama pustinje Wadi Rum snimani filmovi kao što su ‘’Marsovac’’ ili ‘’Star Wars’’ filmovi, napravili su koncept koji je trebalo da asocira na kadrove sa planete Mars. Pripremili su srebrne kostime, skafandere, kacige i uspeli su u svojoj zamisli.

Ovo putovanje je, zapravo, početak njihovog foto projekta - “Points Beyond”, koje već neko vreme planiraju, a kojim žele da istražuju specifične lokacije, kojim bi kroz njihovu kreativnu ideju i izvedbu prikazali mesta koja mogu da nas asocijraju na  najudaljenije delove svemira, tamo gde ljudska noga nije kročila.

Fotografije koje su nastale na putovanju kroz Jordan i pustinju Wadi Rum kao  i poznatu turističku atrakciju - Petru , izgledaju neverovatno. Fotografski par kaže da su se  osetili kao da su bili na drugoj planeti, a njihove fotografije oslikavaju sve ono što znamo o izgledu planete Mars.

"To je fotografska intrpertacija naše težnje da otkrijemo i odemo van granica naše plave planete i da udovoljimo svojoj radoznalosti i  potrebi da shvatimo ko smo mi ustvari. Jordan je bio početak, a nastavićemo sa fotografisanjem širom planete što ćemo na kraju krunisati izložbo",  kaže Katarina.

Katarina i Uroš su u Jordanu proveli dve nedelje, putujući kroz celu zemlju kolima. U pustinji Wadi Rum proveli su šest dana, istražujući najbolje lokacije za fotkanje sa lokalnim beduinima. Ideja je bila da se ode u vansezonskom periodu, kada nema mnogo turista, kako bi uspeli da izvedu sve što su prethodno zamislili.

Da bi postigli najbolje kadrove ustaju uvek jako rano, kako bi uhvatili prve zrake sunca i ugrabili da fotografišu poznate lokacije bez ljudi. Petra, kao definitivno jedno od najatraktivnijih turističkih destinacija na bliskom istoku, bila im je izuzetno iskustvo, a poseban doživljaj bio bi noću, kada meštani upale veliki broj sveća  pod zvezdama pričaju mistične priče o ovom delu sveta.

Ovom prilikom fotografski par posebnu pažnju obratio je na kostime. Dizajnerka Nina Rajak kreirala je moderno astronautsko odelo, a kaciga je prava pilotska, prerađena i osvežena. Pažljivo su birali za svaku fotografiju odeću koja može da odgovara konceptu  koji su zamilsili.

"Putovanje po Jordanu smo nastavili do Ma’an toplih izvora iI završili na Mrtvom moru. Mrtvo more kao poseban mini eko sistem, bio je izuzetno inspirativno iskustvo, a kupanje u njemu, ili bolje reći plutanje, u devet puta slanijoj vodi od okeana nam je dočaralo i utisak bestežinskog stanja koje možda liči na ono u svemiru’’,  kaže Uroš.

Galerija

15792686296618_HIISHII_0004.JPG
15792686296655_HIISHII_0001.JPG
15792686297853_HIISHII_0007.JPG
15792686298062_HIISHII_0015.JPG
15792686306713_HIISHII_0003.JPG
15792686307709_HIISHII__NZ78893.JPG
Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar