Stari zanati za novo doba

Stari zanati za novo doba

U okviru 31. Amstel Fashion Weeka u prepunom Etnografskom muzeju u Beogradu prikazana je instalacija “Stari zanati za novo doba”.

Mreža udruženja “Stari zanati za novo doba” predstavila nam se  svojevrsnom revijom i “standing show” izložbom u Etnografskom muzeju, kao deo projekta koji finansira Evropska unija.
stari zanati
Program je otvorila glumica Vjera Mujović, a prezentaciju modela obogatio je i nastup vokalne grupe Prelo.
Tokom ove modne instalacije prikazana je kolekcija “Rukoveti” nastala u okviru dizajn kolonije u Čajetini. Unikatne modele inspirisane tradicijom za tu priliku posebno su osmislili poznati dizajneri Sonja Krstić, Gordana Ćirić Krstić, Bata Spasojević, Valentina Obradović i Dejana Momčilović, a realizovale tehnikama zlatoveza, pletenja i tkanja članice udruženja “Stari zanati za novo doba”, sa ciljem da se javnosti ukaže na potencijal ženskog preduzetništva i značaj očuvanja starih zanata.
stari zanati
Projekat “Stari zanati za novo doba” odvija se na teritoriji zapadne Srbije (opštine Nova Varoš, Čajetina, Prijepolje) zahvaljujući sredstvima Regionalnog socio-ekonomskog programa za razvoj Evropske unije. Cilj je projekta poboljšanje ekonomskog položaja žena u područjima jugozapadne Srbije kroz jačanje ženskog preduzentištva, kao i očuvanje tradicije starih ženskih zanata. U okviru projekta su formirana tri udruženja “Stari zanati za novo doba”, koja okupljaju preko 70 žena iz seoskih sredina navedenih opština. Članice udruženja proizvode aksesoare i ukrase, odevne predmete, od najkvalitetnijih prirodnih materijala primenom tehniha pletanja, zlatoveza i srebroveza, tkanja i heklanja.

Jedan od ciljeva projekta je da se pored očuvanja starih zanata i savladavanja novih tehnika rada, žene iz ruralnih sredina podstaknu na preduzetništvo, te da im se predoče nove mogućnosti kombinovanja, da se isprovocira “smelost” i hrabrost da se “eskperimentiše”, odnosno da se tehnike i materijali stave u službu savremenog etno proizvoda.

www.belgradefashionweek.com

Galerija

13336031462609_organizatori-dizajneri.jpg
13336031826953_vokalna-grupa-prelo.jpg
13336032149351_vjera-mujovic.jpg
13336032473838_valentina-obradovic.jpg
13336032886018_gordana-ciric-krstic.jpg
13336033364051_bata-spasojevic.jpg
Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar