Retro Maca

"Retro Maca"- je naziv male radionice za velike stvari. U pitanju je izdrada redizajnirane second hand odeće i accessories-a za devojke. Kada se u doradu tih stvari uključe sopstvene ruke i mašta dobijate kvalitetnu orginalnu,drugačiju i kreativno dorađenu odeću i modne dodatke . Iza ove radionice stoji Edina Malikić, dvadesetogodišnja studentkinja Pravnog fakulteta iz Tuzle. Kako sama kaže, većinu slobodnog vremena provodi sa prijateljima, na internetu, pregledavajući modne blogove, stranice, fotografije i editorijale koji joj daju inspiraciju za njene kreacije i doradu vintage stvari.

Kada je počelo tvoje interesovanje za modu?
Od malena sam voljela isticati se od drugih,po osobinama a posebno po stilu odijevanja, naravno ljubav prema vintage i retro komadima stvorila se mojim sazrijevanjem. Nekada sam sav svoj džeparac koji sam dobijala za školovanje trošila na kupovinu modnih magazina i časopisa. Većinu i sad imam, čak se smijem kada vidim neke zaokružene ili obilježene modne kombinacije koje sam u mašti oblačila na sebe...sreća pa danas postoji internet, internet je divna stvar, toliko toga možes vidjeti i nauciti o modi ali i o drugim aktuelnim temama..
Retro Maca
Kako je nastala “Retro Maca”?
Prije više od godinu dana moja draga prijateljica iz susjedstva koja je po zanimanju krojačica dugi niz godina, počela mi je davati instrukcije i uz njenu pomoć sašila sam mnogo haljinica i suknjica, vremenom se nakupilo toliko toga da nisam znala šta da radim sa tolikim stvarima a ja sam i dalje kupovala, prepravljala i šila.Nepoznate djevojke su me počele zaustavljati i pitati gdje sam nabavila neki komad odjeće koji sam sama uredila i osjećala sam se divno. Vidjevši da ima jos djevojaka koje zele biti drugačije i isticati se, odlučila sam sa njima podijeliti svoju odjeću. Lako je otići u butik, dati veliku svotu novca i na sebe obući odjevnu kombinaciju sa lutke na izlogu. Ja cijenim kreativnost i kreativne ljude, koji sa malo novca uspiju privući pozornost ili bar isticati se od drugih. Tuzla se na sreću može pohvaliti sa dosta takvih djevojaka, a u zadnje vrijeme i momaka.

Šta prestavlja moda za tebe?
Moda za mene predstavlja umjetnost i jedan zabavni dio mog života koji mi skreće pažnju od dosadne svakodnevnice, drago mi je što današnji mladi ljudi teže ka umjetnosti a ne "čistoj komercijali".
Retro Maca1
Kako se jedna ideja realizuje i postaje komad odeće?
Prije nego pronađem neke vintage komade odjeće ili drugih modnih dodataka važno mi je da bude od kvalitetnog materijala, neobičnog kroja ili bar na prvi pogled zanimljivih i skladnih boja, kojoj kasnije uz pomoć dorade ili u dogovoru s djevojkama po njihovoj želji ostavim neki svoj trag. Imam posebnu prostoriju u kojoj prepravljam i šijem stvari u kojoj se nalazi samo veliki ormar pun raznih odjevnih predmeta koje čeka dorada, još veće ogledalo i šivaca mašina.Nakon dorade odjeće, odjeću fotografišem uz pomoć prijateljice i sestre bez kojih bi mi ovo bilo neizvedivo.Trudimo se da fotografije budu kvalitetne i da odjeća bude u prvom planu.Drago mi je što se sve veći broj djevojaka pronalazi u mom radu.
Galerija

13355676540681_ds1agoke.jpg
13355676738782_5ix5fl4w.jpg
13355676885616_l5w3ddlw.jpg
Tagovi:

Komentara (1)

  • 27.04.2012

    http://www.facebook.com/MacaRETRO - fb profil na koji me mozete kontaktirati :)

Dodaj komentar