Nevena Kragić : Ja se ne razumem u modu pa zato pravim svoju

Nevena Kragić : Ja se ne razumem u modu pa zato pravim svoju

To je valjda onaj trenutak kada ulepšavaš čiča Glišu. Tada je osnovna razlika između Gliše i Glišinice u kosi. Pored ogromne glave koja stoji na par linija, Gliša je nekako ćelav, a Glišinica ima par uvojaka. Napredak  je kada „Ona“ dobije nadogradnju u vidu trougla koji predstavlja suknju, ili „On“ brkove i šešir.
I na tome se završava. Međutim ne i za svakog. Još sa četiri godine je zamenila trouglaste suknje sa modernijim varijantama. Neko ko pokušava da od proste crne i proste bele boje napravi narandžastu. Uvek nova i neponovljiva.
Predstavljamo Nevenu Kragić.


nevena_kragic1
Inspiracija?
Nikada forsirana, nikada pouzdana kao ista od početka do kraja. Još na fakultetu dobila nadimak "arhitekta u modi". Recimo da je arhitektura. Najbolje se snalazim u materijalima koji trpe konstrukciju, 3D formu, arhitektonski pristup. Često muzika. Ne umem da verbalizujem to mentalno stanje upijanja muzike i prevođenja u materijalno opipljivo. Ponekad mislim da i ne postoji inspiracija kao jasno definisana, vec se samo igram. Drsko odbijam da tu svoju profesiju nazovem...profesijom, vec je doživljavam kao igru. Jedino što čiča Glišu crtam malo veštije.

Vizija?
Jedina jasna - da budem ja - ja. Ma šta radila. Hm...?! Mašta?

Razlika Srbija - Njujork?
Tamo ne pričaju srpski. Šala.
Njujork je drčan. Samim tim samo gladni i opstaju. Pruža veliki potencijal, ali je ogroman broj onih koji bi da ga priušte. Svaki rad se isplati... Hm, staću, jer mislim da se odmah naslućuje koja je razlika.
nevena_kragic23
nevena_kragic2
Saradnja sa Oliverom Katićem?
On je bio prvi koji je prepoznao moj potencijal u fotografiji. Naše karijere su krenule bučnije bukvalno istog momenta. Plasiranjem fotografija koje sam uradila sa njim. Inicijalna kapisla za doživotno prijateljstvo. Jedan od retkih koji bi istolerisao moje neartikulisane (čitajte; histerične) faze rečenicom "što se opterećuješ, ti si žensko. Tebi je to dozvoljeno.".

Šta je Fashion Corner?
Projekat koji je modnoj sceni u Nišu dao konačno pravu konotaciju. Skromno je 8 dizajnerki (ne, nije planirano i nije nikakav feministički pokret) svoja dizajnerska dela (garderoba, nakit...) izložilo i odličnom organizacijom, PR-ingom dalo veliki "modni vrisak" i van Niša, pa i van Srbije. Projekat sa potencijalom da sem budjenja svesti o pravom modnom dizajnu u Nišu, razuveri i sve "neverne Tome" da je Niš kreativno uspavan. Bilo je dovoljno da to bude samo nekonvencionalno predstavljeno i da uvidimo koliko smo u pravu da Niš ima dizajnere i ljubitelje istog.

Šta je Nevena najviše: dizajner, fotograf ili reditelj?
Uh... u konstantnoj režiji fotografije sebe - ja kao dizajner. Uvek je "fail".
nevena_kragic4
nevena_kragic5
Da li krojači imaju problema kada treba da realizuju tvoju zamisao?
Do sada nisam imala taj problem. Valjda zato što ja krojim, modeliram, a oni samo šiju. Češće sam ljuta na sebe što ne mogu da pojednostavim, jer se konstantno zadržavam na nečemu što može biti daleko jednostavnije za realizaciju, ali recimo da sam neka vrsta mazohiste. Volim tu vrstu problematike.

Recept za uspeh?
E, još experimentišem. Javljam čim "testo naraste".

Poruka čitaocima Modnog vriska? (modna i novogodišnja)
Ne slušajte mene! Ja se ne razumem u modu, pa zato pravim svoju.

Collection " Oblivious Girl" 2011.
Model - Zorana Miljević
Photography by Jovana Damnjanović

nevena_kragic6
nevena_kragic6

Tagovi:

Komentara (2)

  • 28.03.2012

    Ovo je super, bas mi se svida.

  • Da li je knjizica Mali princ sa tekstom Pozdrav

Dodaj komentar