Modne vinjete, Jovana Marković i Nouvelle Vague na Beogradskoj nedelji mode!

Modne vinjete, Jovana Marković i Nouvelle Vague na Beogradskoj nedelji mode!

U okviru Beogradskog Fashion Week-a održan je tradicionalni program Modnih vinjeta u prostoru Legata Rodoljuba Čolakovića. Na Modnim vinjetama dizajneri predstavljaju svoj autorski rad u formi instalacije, performansa, video rada, dramsko-scenske igre.  Ana Vasiljević je realizovala ideju postavljanja novih okvira starim formama u futurističkom maniru koji oslikava lepotu mašina, brzine i promena. Dizajnerka se inspirisala i slikarskim pravcem futurizma za strukturu modela kao i vizualnom tehnologijom uz akcenat na hrono fotografiju i animaciju koja dozvoljava da se određeni objekat prikazuje kroz sekvencu različitih struktura, pokreta i oblika... Time se postiže pokret, ritam i pulsiranje u okviru unikatnih modnih formi. Ines Janković je predstavila kolekciju Burgundy Algorithm koja je inspirisana Burgundy tonovima i printovima iz  ’70-tih  godina. Kombinacije  „teških”  i „laganih” materijala kao kontrast odlika su kolekcije kojom dominiraju duge plisirane haljine od muslina u kombinaciji sa jaknama od kašmira i kože. Kolekciju prati i limirana serija  INES atelier nakita. Kolekciju AEON je predstavila dizajnerka Tatjana Tatalović zajedno sa skulptorom Borisom Bogdanovićem. Teksturom i bojom, tekstila, porcelana i keramike simbolički će predstaviti morfologiju Zemlje. To su kostimi koji odgovaraju futurističkom duhu, kombinovani sa skulpturama od porcelana i keramike u vidu aksesoara ili celih površina koje prate anatomiju tela, a opet ne izlaze iz okvira Fashion-a, već ga naglašavaju. Kolekcija Under My Skin Cruise Resort 2013 Gordane Manojlović, nastajala je u toku ovog proleća i na najbolji način oslikava sve ono što Gordana kroz svoj brend G.LOU przentuje svih ovih godina. Od vrlo sexy kupaćih kostima ili jednostavno rečeno Body-ja, preko nekih undergorund komada pa do glamuroznih i vrlo neobičnih haljina. Kombinacijom preklopa, traka, i vrlo bitnih kopčanja ova kolekcija vam ostavlja toliko slobode da sa svakim komadom možete da napravite beskonačan broj kombinacija od onih za dan , plažu , leto, jahtu...do onih večernjih kada vaš kupaći postaje TOP GLAM komad za party Koishi/Lamat by Ivana Damjanović je predstavila ručno rađen nakit, uglavnom od srebra. Kolekcije su limitirane, nastale kao produkt umetnicine trenutne inspiracije, dok su tašne nastale spajanjem tradicionalnih materijala za taj aksesor i gume.

Aleksandra Lalić je prikazala odeću napravljenu od ljudske kose. Ona je koristila materijal napravljen od ljudske kose koga je umetnik Zoran Todorovic predstavio 2009.godine na venecijanskom bijenalu. Prezentaciju modela pratila je video projekcija u okviru koje je prikazan čitav proces od šišanja i sakupljanja kose do njene prerade.

U drugom delu večeri u Domu omladine videli smo rad dizajnerke Jovane Marković koja nam je predstavila svoju novu kolekciju Winter is coming. Inspiracija joj je gotika i srednji vek, ali je kolekcija moderna i nosiva.  Materijali su prirodni, sa dosta komada od kože sa interesantnim radom, ali i  svila i vuna. Boje koje preovlađuju u ovoj kolekcji su: crna, siva, teget i crvena. Kolekcija je namenjena ženama koje su sigurne u sebe i koje žele suptilno da se izdvoje iz  mase, koje su sofisticirane i šik. Kolekcija ima dosta interesantnih krojeva i materijala sa detaljima od mesinga u boji starog zlata, koje je radio juvelir Damir Trtovac. Zvezde večeri bili su pevač i pevačica Phoebe Killdeer popularnog brenda Nouvelle Vague koji su tokom cele prezentacije pevali i na taj način stvorili specifičnu atmosferu. Ovo je bila pretposlednja revija na 32. Beogradskoj nedelji mode koja se završava 4. novembra revijom Ive Stefanović u Narodnoj biblioteci.

Galerija

1351971676792_gordana-manojlovic.jpg
13519717097645_ines-jankovic.jpg
13519717526807_jovana-markovic.jpg
13519717914873_jovana-markovic-2.jpg
13519718350037_cile-marinkovic.jpg
13519719163695_marko-sovilj-i-marko-mitanovski.jpg
Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar