Marija Stanković: Kolekcija "Pasqualis"

Marija  Stanković: Kolekcija

Inspiraciju za kolekciju Marija Stanković  je pronašla u modelu ribe, kao hrišćanskom simbolu i morskoj sireni. Riba je raščlanjena na kost, krljušt i teksturu, a morska sirena je vidljiva kao sama forma i konstrukcija haljine. Tekstura ribe postignuta je ručnim radom, heklanjem, u većem delu kolekcije  oplemenjena  je kristalima, perlama i ručno našivenim biserima.

Sama izrada kolekcije trajala je godinu dana, dok su neki detalji rađeni i po 6 meseci. Za izradu kolekcije korišćeni su svila, saten, predivo za ručni rad prožeto zlatnim i srebrnim nitima. Perlice, kristali i biseri korišćeni su kao ukrasni elementi. Boje koje preovladjuju  u kolekciji su zlatna, srebrna, puder i neizostavna crna.

Kolekcija je nazvana Pasqualis, a sam naziv, za dizajnerku, ima emotivnu vrednost. Pasqualis je ustvari modifikovano prezime Marijine bake, koja je poreklom iz Grčke. Treba spomenuti da je dizajnerka pored svog talenta iskoristila i znanje i talenat svoje majke koja je na osnovu njenih skica izradila ručno heklane haljine.

Marijina težnja ka savršenstvu, izuzetno zanatsko umeće i jedinstven pristup modi, kao načinu života, čini njene kolekcije svežim, glamuroznim i sofisticiranim. Haljine i modni detalji urađeni su sa ukusom i veoma su moderni.

O Mariji Stanković:
Rođena je 13.01.1986. godine u Čačku. Nakon završene osnovne škole u rodnom gradu upisuje srednju Školu za dizajn u Beogradu, gde po završetku, stiče zvanje dizajnera tekstila. Svoje obrazovanje nastavlja na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Gde je i diplomirala  2010. godine.

Tokom školovanja imala je mnogobrojne izložbe. Pored izložbi Marija je radila i master rad Marije Stojadinović, doktorski rad Selme Džulizarević i trikotažu za kolekciju profesorke Ingrid Huljev.
Svoje prve korake napravila je u modnoj agenciji Fabrika kao stilista mnogih poznatih dizajnera kao što su:  Renato Balestra, Gianni Carignano, Zuhair Murad, Franco Ciambella, Hanna Touma, Louis De Gama, Agatha Ruiz de la Prada, Mila Shon, Gattinoni, Raffaella Curiel, Jo no fui, Marija Buccellati, Rocco Barocco, Sergio Rossi, Alviero Martini.                             

Pored iskustva koje je stekla u modnoj agenciji Fabrika kao stilista, Marija Stanković je kreirala modele košulja za  brend “Roberto Baressi”  iz Ivanjice, kao i ženski veš za preduzeće “Dax intimo” iz Sjenice. U istom periodu počinje i prezentacije kolekcija pod svojim imenom. Marija trenutno radi kao dizajner modne kuće “TFY” i uporedo, uspešno, vodi svoj studio.

Posetite Marijinu Facebook stranicu.


Galerija

13681287665837_1.jpg
13681287866395_2.jpg
13681288013421_3.jpg
13681288196527_4.jpg
Tagovi:

Komentara (2)

  • 10.05.2013

    Prelepa kolekcija!

  • 26.07.2013

    Svaka cast, nesto novo da se vidi :)

Dodaj komentar