Kaputi od eko krzna dizajnerke Heli Miikkulainen-Gilbert

Kaputi od eko krzna dizajnerke Heli Miikkulainen-Gilbert

Na proslogodišnjem takmičenju A’ Design Award and Competition zlatnu nagradu u kategoriji mode i modnog dizajna osvojio je kaput od eko krzna dizajnerke Heli Miikkulainen-Gilbert.

Sa ciljem da stvori inteligentnu i praktičnu garderobu za zaposlenu ženu, finska dizajnerka je stvorila ovu unikatnu kolekciju koja je prevashodno naklonjena životinjama i prirodnoj sredini. Svi materijali koje korisi prilikom izrade su prirodni, a tehnika koju koristi za proizvodnju je Rya pletenje,  tradicionalna Skandinavska tehnika.
kaputi od eko krzna
Istorija kaže da su Vikinzi  tokom svojih dugih plovidbi po otvorenom moru, umesto životinjske kože, koristili skandinavsko Rya platno kako bi ga obmotali oko sebe jer ih je grejalo i činilo da ostanu suvi. Dizajnerka je napravila svoju interpretaciju ovog starog platna, koristeći tradicionalnu tehniku pletenja i na moderan način stvarajući funkiconalni odevni predmet.

Ovi kaputi su ručno radjeni i proizvode se u malim serijama standardnih dimenzija, a mogu se i naručiti. Osnovni sloj kaputa je napravljen od jute i obložen je satenom ili čistom svilom. Nakon toga je ručno pleten sa čistom jagnjećom vunom starom metodom pletenja. Krajnji rezultat je sličan tekstilu pletenom na ručnom razboju. Za izradu samo jednog ovakvog kaputa potrebno je čitavih 25 dana!

Sa ciljem da stvori kvalitet i dugotrajnost svojih proizvoda, Miikkulainen-Gilbert je sa svojim prijateljima testirala nekoliko godina ove kapute od eko krzna u različitim Evropskim zimskim uslovima, što je kao rezultat dalo ovu originalnu kolekciju.
Heli Miikkulainen-Gilbert
Ručno pleteni kaputi su veoma slični krznenim bundama u smislu njihove funkcionalnosti; razlika je samo u detaljima, izdržljivosti, i odnosu prema ekologiji i zaštiti životinja. Napravljeni su od četiri različita dela pa mogu biti 7 u 1, što ih čini vrlo ekonomičnim, a zbog savremenog dizajna i pažljivo testirane izdržljivosti materijala ovaj kaput je stvar koju ćete godinama moći nositi. Pažljivo sakriveni cibzar na horizontalnom šavu kaputa omogućava podešavanje dužine kaputa i rukava pa se ovaj kaput može nositi i kao bolero, suknja, čak i kao haljina.  Posebno je praktičan za putovanje jer uštedi dosta prostora a sa samo jednim kaputom imate vise odevnih kombinacija. Kaput dolazi u pakovanju sa crnom, vodootpornom torbom sa spoljašnjim džepom, drškom i priveskom za ključeve sa logom mlade dizajnerke.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar