Sve što bi trebalo da znate o minđušama - vrste, podela i karakteristike naušnica

Sve što bi trebalo da znate o minđušama - vrste, podela i karakteristike naušnica

Naušnice, minđuše ili, kako su ih ranije zvali, obodci su nakit koji se najčešće nosi na ušima, mada je, sa rastom popularnosti pirsing kulture, sve aktuelnije nošenje minđuša i na drugim delovima tela.
Nastanak ovog nakita se vezuje za čak antičko doba, a mnoge naušnice iz tog doba pretrpele su točak vremena i danas se mogu naći istaknute u muzejima širom sveta.

Za njihovu izradu koristi se mnoštvo materijala, a upravo njihov kvalitet, kao i kvalitet izrade diktiraju vrednost i prodajnu cenu minđuša. Najpopularnije i najvrednije su definitivno one od plemenitih metala, kao što su srebrne i zlatne minđuše koje se prave u najrazličitijim dizajnerskim rešenjima, a dostupne su u svim, bolje opremljenim zlatarama i juvelirnicama.

U ovom tekstu smo se potrudili da vam približimo sve što bi trebalo da znate o minđušama, kao i njihove vrste, podelu ali i karakteristike. Zato, nastavite sa čitanjem ovog teksta da biste ih i saznali.

Suptilne “karanfil” minđuše kao simbol decentnog stila
Suptilne i elegantne “karanfil” naušnice su svoj naziv dobile po tome što njihov oblik podseća na istoimeni cvet koji je poslužio i kao inspiracija za njihov nastanak, što uopšte nije neuobičajeno, budući da su dizajneri i zanatlije kroz istoriju na prirodu posmatrali kao na izvor nepresušne inspiracije.

Karanfil minđuše se pričvršćuju za uvo mehanizmom koji se nalazi na zadnjoj strani ovog komada nakita. Izgledaju veoma luksuzno posebno u kombinaciji sa kratkom frizurom ili ukoliko je kosa podigunta, jer tek onda dolaze do izražaja.

Postoji i sterilna, medicinska vrsta karanfil minđuša koja se proizvodi od hirurškog, nerđajućeg čelika koja se stavlja odmah nakon bušenja ušiju (tkz. medicinke).

Minđuše sa engleskom bravom - luksuzne i otmene
Minđuše sa engleskim zamakom su veoma slične karanfilima. Međutim, bitne razlike ipak postoje, naročito kada je u pitanju njihov oblik, ali i mehanizam kojim se pričvršćuju za uvo.

Naime, kopča po imenu “engleska brava” omogućava veoma lako stavljanje mindjuša jer se kopča ne odvaja od građe minđuše a sastoji od sigurnosnog pina  koji se navlači preko dugačke iglice.

Ovaj tip naušnica je veoma suptilan ali i u isto vreme je i prilično otmen. Odlično se uklapa i formalne odevne kombinacije ali i uz ležerno, svakodnevno odevanje.

Njihov oblik je uglavnom cirkularan, a one su često ukrašene i dragim ili poludragim kamenjem.

Naušnice sa francuskom kopčom - za šik dame sa klasom
Minđuše sa francuskom kopčom su šik minđuše koje se najčešće izrađuju u cirkularnom obliku, odnosno kao “alke”.

Mogu biti veoma svedene ukoliko je njihov prsten velikih dimenzija, ali mogu biti i ukrašene različitim dragim i poludragim kamenjem, kristalima i zanimljivim reljevima ukoliko je njihov prsten uži a sama širina nakita veća.

Pored toga, česti motivi u dekoraciji ovog nakita su loptasti elementi ili dekorativni elementi u obliku cveća.

Sistem francuske kopče je jedan od najpopularnijih vrsta zatvarača nakita zbog svoje praktičnosti . Iz tog razloga, ova vrsta kopče se uglavnom koristi kod nakita namenjenog za decu. Međutim, jedna od mana ovog sistema je što se, brava može lako otključati što može dovesti do gubljenja nakita i drugih dragocenosti osiguranih ovakvom bravom.

Naušnice predstavljaju veoma lep i jedinstven komad nakita koji može upotpuniti naš izgled i pružiti mu potpuno novu dimenziju.

Kada je odabir idealnog para minđuša, važno je imati na umu da je komfor ipak na prvom mestu, pa da tek onda njihov izgled dolazi na red.

Naravno, to ne znači da bi trebalo olako shvatiti izbor minđuša jer svaka vrsta ovog nakita ima svoje mesto i priliku pa je važno uzeti u obzir i oblik našeg lica, te u skladu sa tim odabrati idealan par.

Nadamo se da, nakon čitanja ovog teksta, možete bar malo lakše da odaberete idealan par naušnica koji će biti u skladu sa vašim preferencijama i ukusom.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar