Preporuke kako da nosite i vežete ešarpu i maramu

Preporuke kako da nosite i vežete ešarpu i maramu

Jedan  od  večnih  detalja  koju  kreatori  rado  koriste u većini kombinacija su marame i ešarpe. Podjednako prikladne za proleće, leto, jesen i zimu, predstavljaju dopunski modni detalj koji se najčešće koristi.

Ime joj je  marama!
Kroz dugu istoriju imala je različita imena i srećom,menjala je i izgled i svrhu! Ime joj je preuzeto iz turskog jezika - mahrama,a arapskog je porekla- miqrama! Njena priča  počinje u drevnom Rimu, tada su je koristili za omotavanje lica i ramena. Smatra se da je egipatska kraljica Nefertiti prva uključila maramu kao detalj u svom odevanju još 1350. godine pre naše ere. Ubrzo su i Kinezi počeli da koriste marame, ali su im dodelili dijametralno različitu ulogu. Oni su ih koristili u vojsci, za razlikovanje činova. Kroz dugu istoriju dobijala je različita imena,i srećom menjala izgled i svrhu. U zavisnosti od vremena i društva, koristili su je kao versko obeležje, modni detalj ili kao vrstu zaštite od hladnoće,sunca,prašine ili kao upijač znoja. Polako je postala i sastavni deo odeće! U srednjovekovnoj Evropi,udate pravoslavke i Jevrejke su je nosile povezane u trougao na glavi,kako bi njihov bračni položaj bio vidljiv. Tako je i danas nose starije žene u velikom delu istočne Evrope, a u Rusiji,takve žene zovu babuške! U nekim delovima sveta,kao što su južna i zapadna Afrika,vrlo je važna za društveni položaj žene.U zavisnosti od ornamentike,prepoznaje se kom sloju društva ona pripada!

Ešarpa!
Nijedno parče tkanine ne može u tolikoj meri da osveži i oplemeni vašu odevnu kombinaciju onako kako to može ešarpa! Ime ešarpe potiče od francuske reči echarpe.  Prvobitno značenje i funkcija ešarpe je oficirski opasač kao znak dežurstva ili neke svečane dužnosti.
Ešarpe su već nekoliko sezona veoma efektan i aktuelan modni detalj.

Marame i ešarpe mogu da se iskoriste za ulepšavanje izgleda u svakoj prilici. Bilo da želite da vam poslovni kostim deluje elegantnije, da naglasite sofisticiranost večernje toalete ili upotpunite svoj „casual“ izgled, marame ili ešarpe su uvek idealan izbor. Mogućnosti za isticanje vašeg ličnog stila, uz pomoć njih, su mnogobrojne. Mada ih  možete  vezati na razne načine, zavisno od vaših želja, ipak  vodite račun o kroju odeće koju nosite. Možete da ih nosite oko vrata, oko glave, na torbi, u kosi, oko struka..

Preporuka kako da nosite i vežete ešarpu i maramu

kako da vezem maramu 1.jpg

Krajeve ešarpe vežite što više i obmotajate ih nekoliko puta.

kako da vezem maramu 2.jpg

Vezanu ešarpu samo na krajevima obmotajte još jednom oko glave i prebacite na stranu.

kako da vezem maramu 3.jpg

Ešarpu možete vezati i kao kravatu.

Uskoro će nam dizajnerka Jelena Dimitrijević otkriti još 20 načina vezivanja marame i ešarpe! Marame koje ona dizajnira možete videti na Facebook stranici ili u online shop-u.

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar