Kako nastaje grudnjak

Kada biramo novi donji veš, vodimo računa o modelu, boji, materijalu i naravno o tome kako nam stoji. Retko se zapitamo kako nastaje grudnjak koji držimo u ruci. Koliki put je morao da pređe da bi bio napravljen tako da pristaje našim grudima i naglasi naše obline, a ujedno bude udoban i diskretan? Pre nego što je grudnjak bio dovoljno savršen da vas čeka na polici prodavnice da ga izaberete, proputovao je dug put od ideja, prvih skica, preko izbora materijala, prvih krojeva do nekoliko testiranja. I sve to da bi na kraju odgovarao različitim ženskim grudima.

Ideja i prve skice
Dizajniranje donjeg veša za određenu robnu marku uvek podrazumeva neke zakonitosti, a svaka kolekcija takođe mora da prati nove trendove. Ideja se rađa u glavi dizajnera koja prati potrebe kupaca, kao i najnovije svetske trendove. Ideja o novom grudnjaku se uobličuje postepeno – boja, ili još preciznije nijansa, materijal, kakva će biti čipka, odnosno koja će uopšte biti dostupna za kupovinu, kroj... Dizajner pritom ne uzima u obzir samo izgled, već i nosivost grudnjaka. Kada se u glavi oblikuje ideja, tada je vreme da je dizajner prenese na papir i nacrta prve skice.
»Pratim trendove na modnim blogovima, obilazim sajmove i modne prestonice, pratim modu na instagramu, pinterestu i tumblru, kao i internet stranicu WGSN, koja diktira modne trendove«, kaže modna dizajnerka Maja Ratajc, koja za Liscu dizajnira donji veš Cheek by Lisca. »Ipak, konačna kolekcija je uvek kompromis između modnih trendova, istinskih potreba tržišta i cena.«
Kako nastaje grudnjak_02.jpg
Krojevi i prvi modeli
Skica na papiru je tek početak. Kada je odluka da se neki grudnjak napravi potvrđena, treba potražiti i nabaviti sve potrebne materijale – osnovnu tkaninu, nacrtati i izabrati čipku, vez, paspule, ukrasne mašnice, kristale... Izabrani materijali moraju imati usklađene boje, a istovremeno treba izabrati i primerne pomoćne materijale – od žica do jastučića za push up korpe. Kako bi iz skice nastao prvi grudnjak, treba izraditi kroj na kojem su precizno određene sve mere: dužine, širine, krivine, odnosi... Prvi kroj se iscrta za osnovnu veličinu, a pre nego što grudnjak bude spreman za masovnu proizvodnju, treba pripremiti krojeve i za sve druge veličine i njima prilagoditi materijale.

»Već prilikom prenosa ideje na papir i zatim u kroj treba znati šta materijal dozvoljava kako bi model koji smo zamislili bio i praktično izvodljiv, da ima odgovarajući kroj veličinama koje smo mu namenili i da odgovara funkciji«, kaže modna dizajnerka Melita Letnar koja u Lisci dizajnira donji veš Lisca Fashion.
Kako nastaje grudnjak_03.jpg
Testiranje
Grudnjak je najintimniji deo garderobe, koji prati ženu skoro svakog dana tokom celog dana. Zato je važno da je izrađen od kvalitetnog materijala, kao i da njegov oblik odgovara ženi i obezbeđuje joj udobnost i privlačnost, koji utiču i na raspoloženje. S obzirom na to da je svaki materijal drugačiji i drugačije se rasteže, važno je svaki model testirati. Stoga test osobe nose novi grudnjak više puta tokom svakodnevnih aktivnosti, peru ga i suše, isto onako kako bi to radile da su ga kupile. Pritom brižno zapisuju svoja zapažanja i zaključke – da li je grudnjak prelabac, da li su naramenice duže nego inače, da li grudnjak menja boju i slično. Sve zapisano se pažljivo proučava kako bi se popravili koojevi i dali novi uputi šnajderkama.  

Redovna izrada
Kada model uspešno prođe testiranje i kada su krojevi potpuno dorađeni, počinje krojenje, a zatim se šije cela serija koja će biti na raspolaganju u prodavnicama. Redovna proizvodnja se odvija brzo, a kako bi pritom nastalo što manje grešaka, izradu proverava ekipa koja je za to osposobljena. U celokupan razvoj jednog modela grudnjaka, od ideje do faze kada je spreman za proizvodnju, uključeno je desetak osoba, od kojih svaka brine o značajnom delu u mozaiku kreacije.

Na kraju svega se na grudnjak zakače etikete sa svim potrebnim informacijama, zapakuje se i pošalje na prodajna mesta po celom svetu, gde se izloži na unapred utvrđenim mestima. Zatim čeka da postane omiljeni saputnik neke simpatične dame.
Kako nastaje grudnjak_04.jpg

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar