JAZZanje u Kragujevcu

Ove godine Kragujevac će imati 4 dana džeza! Kristina Zavaloni i Special Dish nastupili su 20. februara 2016. na sceni KST-a kao uvod u ovogodišnji Festival, koji će se održati od 28.10. - 30.10. 2016. na Velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra s početkom u 20 sati.

Ljubitelji džeza će imati priliku da uživaju u raznovrsnom programu XVII IJFK – a. Pored 6 koncerata izuzetnih hedlajnera ovogodišnjeg JazzFesta, biće u  prilici da u pratećem programu posete Izložbu plakata srpskih džez festivala, zatim da prisustvuju Jam Sassion - u, koji će se organizovati svake večeri nakon koncerata, pa će ljubiteljima džeza biti omogućeno da provedu neko vreme sa izvođačima i da im u opuštenoj atmosferi postave pitanja i zasviraju sa njima, kao i da u subotu 29. oktobra u 13 sati, poslušaju predavanje ,,Istorija džeza”, koje će voditi Mićun Ristić, muzički teoretičar, koji će sve prisutne hronološki voditi na put kroz epohu koju su obeležili ritmovi i melodije džeza, upoznajući publiku, uz raznovrsne audio ilustracije, sa svim glavnim akterima i stilovima džez muzike.

Ove godine u glavnom programu 28. oktobra nastupiće David Helbok trio iz Austrije, pijaniste i kompozitora Davida Helboka, jednog od vodećih austrijskih muzičara mlađe generacije, koji je osim autorskog programa, realizovao i izuzetno uspešno džez čitanje Princovog muzičkog opusa, a njegovo delo ,,Personal Realbook” se sastoji od 365 komada, za svaki dan u godini, sa preko 600 stranica muzike. Iste večeri publika će biti u prilici da čuje Sunna Gunnlaugs trio sa Islanda, islandske pijanistkinje, Sune Gunlaugs, koja je među priznatijim umetnicima u svojoj zemlji i umetnički direktor džez festivala u Rejkjaviku, specifična po tome što ljubav prema Americi i Skandinaviji objedinjuje i pretače u originalnu lirsku muziku izvan granica.

 Sledećeg dana, 29. oktobra, pred publiku će se pojaviti All Included iz Norveške, kvintet švedskog saksofoniste Martina Kihena, koji povezuje stilske ekstreme u programu „Satan In Plains Clothes“ - tradicionalni džez sa bluz harmonijom i kolektivnim improvizacijama i individualnu oslobođenu svirku sa vrludanjima izvan konvencionalnih lestvica i čestim promenama tempa. Impulsi fankija, svinga ili isečenog ritma, njihovu muziku čine originalnom, kreativnom i avangardnom. Takođe, iste večeri će se predstaviti Diter Ilg trio iz Nemačke, kontrabasiste Ditera Ilga, koji je stekao posebnu pažnju objavljujući albume inspirisane delima Vagnera i Verdija, a potom i albumom „Mein Beethoven“. Zadržavajući melodičnost Betovenovog dela i dodajući mu ritmičku raznovrsnost, slobodu i interakciju karakterističnu za džez ansamble, Ilg uspeva da pronađe pravi balans između dva muzička sveta.

 Završne večeri Festivala, 30. oktobra, scenu će obasjati prisustvo legendarne Beti Đorđević iz Srbije, najcenjenije pevačice džeza u SFRJ, specifičnoj po izvedbama koje objedinjuju ležernost i silinu, te oduševljavaju svežinom. Široki auditorijum je uglavnom pamti po šlageru sa Beogradskog proleća ’76 - „Počnimo ljubav iz početka“, ali je njen opus daleko širi i raznovrsniji. Umetnica raskošnog glasa, koja je svojim čarobnim glasovnim mogućnostima zadivila i Elu Ficdžerald, raspolaže raznovrsnim repertoarom, ima bogatu karijeru i epitet džez dive. Kao poslednji, ali ništa manje bitni, nastupiće i Horse Orchestra iz Danske, septet, koji okuplja muzičare iz četiri skandinavske zemlje i najbolje predstavlja ukupnost „severnjačkog pogleda na džez“. U muzici udružuju elemente iz raznih perioda istorije džeza, od  klasične tradicije Nju Orleansa i Čikaga do fri - džeza šezdesetih, sa evropskom klasikom i savremenim eksperimentalnim strukturama, oblikujući originalni, postmoderan, veoma duhovit izraz.

Internacionalni JazzFest Kragujevac ima svoju dugogodišnju tradiciju i svoje mesto na muzičko-kulturnoj mapi, kao i svoju vernu i mnogobrojnu publiku, koja je raznovrsnih profila, aspiracija i istančanog muzičkog ukusa. U nadi da će i ove godine kragujevačka publika prepoznati kvalitet ovogodišnjeg IJFK - a, kragujevačkoj publici i svim njenim ,,Džezerima” svakako je pružena mogućnost  da uživaju  u džez spektaklu i odličnom  Jazzanju u Kragujevcu!

Tagovi:

Komentara (0)

Dodaj komentar